*Nettavisen* Økonomi.

Frp varsler ny skattekamp – vil fjerne statlig formuesskatt

FORMUESKATT: Fremskrittspartiets Helge André Njåstad ønsker å gjøre et kraftig hogg i formuesskatten.

FORMUESKATT: Fremskrittspartiets Helge André Njåstad ønsker å gjøre et kraftig hogg i formuesskatten. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Frp vil gjøre et kraftig hogg i formuesskatten og legger dermed opp til et skatteslag med regjeringen til høsten. Grepet koster staten rundt 3 milliarder.

Når Fremskrittspartiet foreslår å fjerne statens andel av formuesskatten, er det fordi den delen er enklest og billigst å gjøre noe med, ifølge kommunalpolitisk talsperson Helge André Njåstad.

– Jeg tror fordelingen mellom kommune og stat har gjort det vanskeligere å fjerne skatten i sin helhet. Men nå kan kommunene få til de nødvendige kuttene i skatten om staten fjerner sin andel, sier han til NTB.

Les også: Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt

Njåstad erkjenner at statens inntekter blir redusert, men mener grepet samtidig vil gi kommunene mulighet til å øke sine inntekter gjennom egne kutt.

Milliarder

Formuesskatt til staten utgjorde 2,7 milliarder kroner i 2018, ifølge Statistisk sentralbyrå. I tillegg kommer 12,9 milliarder kroner til kommunene.

Skatten er i dag på 0,85 prosent, etter at et bunnfradrag er trukket fra. 0,15 prosent går til staten, mens 0,70 prosent går til kommunen.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Fjern formueskatten før den siste norske suksessbedriften selges til utlandet

Den sistnevnte delen kan reduseres av den enkelte kommune.

– Som tidligere ordfører har jeg tiltro til at mange ordførere ser mulighetene som ligger i å fjerne skatten helt, dersom kommunene får den muligheten. Men da må vi på Stortinget gi kommunene litt drahjelp, sier Njåstad.

Les også: Stavrums kritikk av formueskatten er ikke berettiget

Som kjent har Bø i Vesterålen senket formuesskatten for sine innbyggere for å tiltrekke seg rike nordmenn og økt næringsaktivitet. I Tvedestrand i Agder har det samme vært diskutert.

Annen tilnærming

Frp-forslaget blir fremmet når Stortinget behandler distriktsmeldingen til høsten. Men kravet kan bli en hard nøtt å knekke i forhandlingene om neste års statsbudsjett.

Venstre har i sitt programarbeid nemlig jobbet med forslag om å gå i motsatt retning og si ja til en form for formuesskatt.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark, som har ledet arbeidet med finans- og boligpolitikken, sier Venstre vil ha et skattesystem som er grønt og gir økt verdiskapning.

– Da må vi prioritere skattelettelser som fungerer. Vi må heller kutte skatten for vanlige folk enn å redusere formuesskatten, sier han til NTB.

– Budsjettspørsmål

Høyres finanspolitiker Vetle Wang Soleim fremholder at partiet er for kutt i formuesskatt, men at man har prioritert arbeidende kapital og ikke satsreduksjon.

Han mener det er en god tanke å se nye kutt i sammenheng med distriktsmeldingen, av hensyn til lokale bedriftseiere og jobbskaping.

– Men vi kommer ikke unna at dette først og fremst er et budsjettspørsmål, sier Soleim til NTB.

Les også: Glem Røkke - det er vi som er eierne i norsk næringsliv!

– De endringene vi gjør på skatte- og avgiftssiden, må alltid sees opp imot andre deler av budsjettet, understreker stortingspolitikeren.

Han er imidlertid trygg på å finne en forhandlingsløsning med Fremskrittspartiet.

Lei retorikk

Formuesskatten har vært redusert flere ganger siden Høyre og Frp kom til makten i 2013, både gjennom økt bunnfradrag og redusert sats. I årets reviderte budsjett ble formuesskatten på arbeidende kapital kuttet med 1,3 milliarder.

Les også: Kent hadde 700.000 i forbruksgjeld: - Tvangssalget var en redning (+)

Men grepet er omstridt, og kritikerne på rødgrønn side viser til at regjeringen ikke kan dokumentere at kuttene faktisk bidrar til å skape jobbe. De mener også at kutt i formuesskatten bare kommer de rikeste til gode.

Njåstad er lei av de rødgrønnes retorikk.

– Det er rimelig åpenbart at det å tappe penger ut av bedriftene gjør dem mindre robuste og reduserer veksten. Utenlandske eiere favoriseres, og det blir en ulempe å være norsk eier, sier han.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.