OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Opec+, oljekartellet bestående av de fleste ikke-vestlige oljeproduserende landene, er enige om å kutte i produksjonen for å hindre ytterligere prisfall.
Nyheten gjør at oljeprisen stiger onsdag kveld, og ligger nå på over 93 dollar fatet.
Dermed har oljeprisen nå steget nesten 10 dollar på en uke. I juni lå oljeprisen på over 120 dollar fatet.
Under press fra USA
Nyheten om å kutte i produksjonen for å hindre ytterligere prisfall, kommer bare noen timer etter at nyhetsbyrået Reuters meldte at oljeproduksjonen skal reduseres med 2 millioner fat per dag. Reuters siterte tre kilder i OPEC+-kartellet.
Ved et større kutt vil oljeprisen kunne stige, ettersom det fører til mindre olje ut i markedene. Når oljeprisen stiger, øker faren for at pumpeprisene gjør nye jafs oppover.
Reuters skriver at USA har prøvd å påvirke Opec+ til å ikke gå videre med kutt i produksjonen, og viser til en kilde som er kjent med saken.
LES: Dette er oljefondssjefens råd til folk som har ekstra penger
– En total katastrofe
– Det er vanskelig å overdrive hvor engstelig Biden-administrasjonen er for en potensiell gjenoppblomstring i oljeprisen, sier Bob McNally fra Rapidan Energy til finansnettstedet Bloomberg.
USA skal ifølge CNN ha sett på et kutt i oljeproduksjonen som «en total katastrofe», og har også advart om at et kutt kunne bli oppfattet som «en fiendtlig handling».
– Det hvite hus har spasmer og panikk, skriver CNN.
– Det er viktig at alle er klar over hvor høy innsatsen er, sier en anonym kilde til CNN foran det varslede møtet i OPEC+ som finner sted på onsdag.
LES: Varsler kraftig vekst i Europa:– Krigen har gjort ting verre
Årsaken til at USA ikke ønsker produksjonskutt, er at president Joe Biden forsøker å forhindre at amerikanske bensinpriser stiger.
Bensinprisen er ekstremt viktig for amerikanerne, og en kraftig prisøkning vil kunne være svært dårlige nyheter for president Joe Biden og Demokratene frem mot mellomvalget som finner sted 8. november.
I august var Biden i Saudi-Arabia for å diskutere mulighetene for å pumpe mer olje i et forsøk på å bidra til å dempe den energidrevne inflasjonen i USA og flere deler av verden.
USA argumenterer overfor Opec+-landene at fundamentale økonomiske faktorer ikke støtter et produksjonskutt. Opec+, som inkluderer blant andre Saudi-Arabia, Iran, Irak, De arabiske emirater, Qatar og Russland. Et produksjonskutt kan stimulere til oppgang i oljeprisen.
Kuttet skjer i november
Energiministre fra Opec+ oljekartellet var onsdag for første gang etter pandemien samlet ansikt til ansikt i Wien. Der ble det enige om å kutte produksjonen med 2 millioner fat per dag, noe som vil skje fra november.
Råoljeprisen har falt opp mot 30 prosent på spotmarkedet siden juni på grunn av bekymring for en global resesjon, og analytikere ventet på forhånd et tydelig signal fra kartellet.
Les også: Frykter skatteskjerpelse: – Det er skammelig
Opec og oljekartellets samarbeidsland produserte rundt 3,4 millioner færre fat per dag i august enn det som var avtalt, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).
– Dette skyldes manglende investeringer i infrastruktur for oljeproduksjon i for eksempel Nigeria og Angola, i tillegg til de vestlige sanksjonene mot Russland, sier analytiker Carsten Fritsch i Commerzbank.
EUs forbud mot russisk råolje trer i kraft i desember. Fortsatt forsyner landet unionen med rundt 2 millioner fat hver dag.
Markedsandelen til Opec+ er på rundt 40 prosent.
LES: Avslører tusenvis av russiske telefonsamtaler ved fronten
Biden skuffet
USAs president frykter at beslutningen til Opec+ om å kutte i oljeproduksjonen vil ramme land som allerede sliter på grunn av kraftig prisvekst.
– Presidenten er skuffet over den kortsiktige beslutningen til Opec+, sier president Joe Bidens rådgivere Jake Sullivan og Brian Deese i en uttalelse på vegne av Det hvite hus.
– Kuttet vil ramme land som allerede sliter på grunn av kraftig prisstigning, mens den globale økonomien håndterer de negative konsekvensene av Russlands angrep på Ukraina, heter det i uttalelsen.
Les også: Ap-topp: – Skal vi bidra med energi til Europa, må vi lete i nord