Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og for første gang siden 2019 kan nordmenn glede seg over at det er mulig å legge ferien til sydligere strøk, uten stor fare for karantene og lockdown.

Samtidig er det kaos på store europeiske flyplasser grunnet manglende personell. Mange ble oppsagt under pandemien, og dette har blitt et problem nå.

I tillegg har SAS bestemt seg for å kansellere 4000 flyvninger i sommer, og torsdag kom nyheten om at det kan gå mot storstreik i SAS fra 29. juni. Opp mot 250 avganger og 45.000 reisende kan bli rammet hver dag, ifølge nyhetsbyrået TT.

Det har fått nervøse nordmenn til å flokke til fleksible billetter hos konkurrentene.

– På enkelte ruter har salget har av Flex-billettene økt med 300 prosent det siste døgnet sammenlignet med dagene før, og det gjelder spesielt for billetter i perioden fra månedsskiftet og to uker frem, sier Eline Hyggen Skari, senior kommunikasjonsrådgiver i Norwegian til Nettavisen fredag ettermiddag.

Stopper Flex-salget

Flex-billettene gir mulighet til refundering helt fram til avgang, og nå stiger altså salget voldsomt. Skari mener at det skyldes usikkerheten omkring trafikkprogrammet til SAS.

– Vi velger derfor nå å fjerne denne billettkategorien på enkelte destinasjoner, blant annet i Frankrike, Spania og Kroatia fra 23. juni til og med 10. juli. Vi gjør et aktivt grep på dette fordi vi ønsker at de som faktisk skal reise med oss får gjort det, og for å unngå å fly med tomme seter i sommer når etterspørselen er så høy som den er de kommende månedene, sier hun.

– Reiselysten er tilbake, og skal man ut å fly i sommer anbefaler vi å ikke vente for lenge med å handle flybillett hos oss, oppfordrer Skari.

– Ingen spor av dobbeltbookinger

Anita Svanes, kommunikasjonsdirektør i Flyr, sier at de selger bra med flybilletter for tiden, og merker at mange skal på ferie i sommer.

– Vi merker generelt stor pågang på de typiske feriedestinasjonene for tiden, spesielt på rutene ned til Middelhavet, sier hun til Nettavisen.

Flyr ser ikke samme trend som Norwegian med fleksible billetter.

– Vi kan ikke se noen spor av dobbeltbookinger. Det virker som om de fleste bookingene er «permanente», det vil si ikke-refunderbare billetter. De mest populære destinasjonene begynner å fylle seg opp, men det er fortsatt ledige billetter, sier Svanes.