Gå til sidens hovedinnhold

Frykter 150.000 arbeidsledige

Økonomer venter over 3000 nye ledige hver måned. Regjeringen frykter ny dobling.

DnB NOR Markets venter at 3000-4000 personer her i landet mister jobben hver måned fremover.

Først mot slutten av året vil tempoet avta, og ledigheten vil da ha nådd 100.000 mennesker, ifølge DnB NOR Markets' beregninger.

- Ikke rart at myndighetene er bekymret, sier analytiker Camilla Viland i DnB NOR Markets til Finansavisen.

Les også: Vil vi ha fri flyt av trygdede?

- Vil øke uansett
Seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets sier ledigheten vil øke uansett om myndighetene gjør nok eller tar de riktige valgene.

- Myndighetene får ikke gjort annet enn å dempe økningen, konstaterer han.

Orskaug mener størrelsen på regjeringens tiltakspakke ser ut til å være riktig.

- Spørsmålet er om det også burde vært skattelette mot bedriftene eller andre brede tiltak, ikke bare en byggepakke. På den andre side er det nettopp i byggenæringen at ledigheten øker, forklarer han.

Regjeringen venter 150.000 ledige
Nye tall fra NAV viser at det er 70.700 arbeidsledige i Norge akkurat nå, noe som tilsvarer 2,8 prosent ledighet.

Statistisk sentralbyrå anslår at ledigheten neste år vil komme opp i 125.000, men ifølge BT.no går regjeringens egne prognoser enda lenger. Etter det avisen erfarer, opererer Finansdepartementet nå med prognoser på 150.000 arbeidsledige, altså mer enn en dobling i forhold til dagens nivå.

- Jeg frykter at arbeidsledigheten i 2010 kan nærme seg 200.000, sier Senterpartiets parlamentariske leder, Rune Skjælaaen ifølge avisen.

Bygg- og anlegg sliter mest
Som NTB meldte torsdag, er ledigheten i nettopp bygg- og anleggsbransjen i eksplosiv utvikling. 6,2 prosent av arbeidsstyrken i denne bransjen er nå uten jobb, ifølge tall fra Nav.

Direktør Bjørn Gudbjørgsrud i KS er ikke i tvil om at regjeringens tiltakspakke vil gi resultater.

- Pengene kommer til å bli brukt, det er helt sikkert, sier han, og viser til at nesten halvparten av kommunene i dag har vedtatt ulike prosjekter. Videre er nesten 40 prosent i ferd med å fatte vedtak.

- Den største effekten kommer i andre og tredje kvartal, og det er trolig da behovet for ekstraaktivitet er størst, spår Gudbjørgsrud.

Kommentarer til denne saken