Frykter flere bryggerier blir lagt ned

Regjeringen vil fjerne avgiften for engangsemballasje. – En katastrofe for bryggerinæringen, mener Stein Stugu i Ringnes. Han frykter flere bryggerier vil bli lagt ned.

Regjeringen fjerner avgiften på engangsemballasje, samtidig økes avgiften på øl. Det kommer fram i revidert statsbudsjett, som ble presentert mandag.

Dermed blir boksøl billigere, mens øl på flaske går motsatt vei. Den samme effekten får alkoholfrie drikkevarer.

Konserntillitsvalgt Stein Stugu raser mot regjeringens forslag om avgiftsendringer på drikkevarer, og hevder det vil tvinge næringen til sentralisering av produksjonen.

- I dag er 98 prosent av det norske brusmarkedet på ombruksemballasje, etter priskrigen er også 60 prosent av ølmerket på flasker. Hvis du fjerner grunnavgiften, vil antagelig engangsemballasje komme med samme pris ut til forbrukerne, sier han til TV 2 Nettavisen.

Avgiften på engangsemballasje har vært et incentiv for bryggerinæringen om å opprettholde produksjon med ombruksemballasje. Nå frykter Stugu at flere vil produsere på boks eller annen engangsemballasje.

– Dette går primært på kostnader for bryggeriene når man skal velge hva man produserer på. Avgiftsfjerningen vil utjevne prisforskjellen som har gjort det gunstig å produsere på ombruksemballasje. Engangsemballasje er ideelt for produksjon på store fabrikkanlegg, sier Stugu.

Da Ringnes la ned Tou i Stavanger utarbeidet bryggeriet analyser for å vurdere konsekvensene av en fjerning av grunnavgiften.

- Analysen tilsier en sannsynlig nedlegging av E.C.Dahls Bryggeri i Trondheim samt Arendals Bryggeri, og full sentralisering til Ringnes Bryggeri på Gjelleråsen utenfor Oslo, sier Stugu.

- Regjeringa hevder at avgiften ikke lenger har noen miljømessig begrunnelse – dette er en påstand uten faglig dekning. Bare den sentraliseringen forslaget utløser skulle underbygge det, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.