Gå til sidens hovedinnhold

Frykter kraftig børsfall

Oslo Børs har falt med over 8 prosent siden starten av september. Nå frykter aksjeekspertene at høstmørket for alvor vil senke seg. - Vi skal ned til gamle bunner, sier Øystein Stray Spetalen.

Hovedindeksen på børsen har måttet tåle flere dager med solid nedgang de siste ukene. Fra en toppnotering på 156,55 poeng tidligere i måneden, endte hovedindeksen fredag på 143,38 poeng.

Og verre kan det bli. Etter en lang heisatur som startet i mars hadde børsen på sitt beste lagt på seg over 56 prosent. Nå kan vi stå overfor bakrusen.

Gap mellom forventninger og realitet

- Jeg synes at det er et klart gap mellom utviklingen i aksjekursene og utviklingen i økonomien, både i Norge og internasjonalt. Selv om vi ser tegn til bedring, så er det ingen heidundrande bedring. Aksjemarkedet har imidlertid tatt høyde for et kraftig omslag, og nå ligger vi med et stort gap mellom forventninger og realitet, sier aksjeguru og forvalter i WarrenWicklund, Peter Warren, til TV 2 Nettavisen.

Warren peker samtidig på at perioden fra september til oktober er dyster for aksjemarkedet.

- Det er ikke noen god, fundamental forklaring på det. Men rent statistisk ser vi at det er en mer turbulent periode, sier han.

Oslo Børs er ikke alene om å måtte tåle røde tall den siste tiden. Både Nasdaq og Dow Jones-indeksen i New York har falt den siste uken. Dow Jones er ned 3,1 prosent, og i London er FTSE-indeksen redusert med 2,4 prosent.

Spetalen skeptisk

Superinvestor Øystein Stray Spetalen er heller ikke videre optimistisk for fremtidsutsiktene på børsen.

- På lang sikt skal vi ned til den bunnen vi hadde tidligere i år. Det kan godt hende at det vil svinge opp og ned i mellomtiden, men på sikt ser det dårlig ut, sier Spetalen til TV 2 Nettavisen.

- Bare et blaff

Ikke alle ser like skeptisk på utsiktene. Investeringsdirektør Ragnhild Wiborg beskriver børsfallet som en ”naturlig markedsreaksjon på en kraftig oppgang”. De fundamentale forholdene ligger fortsatt til rette for en videre oppgang, mener hun.

- Det fundamentale har ikke endret seg nevneverdig. Vi har sett en svekkelse av dollaren, men det hadde vi også tidligere i sommer. Oljeprisen ligger stabilt høy, renta ligger lavt, selskapene har gjennomført kostnadskuttene og det er ingen ting som tyder på at dette er noe annet enn en midlertidig korreksjon, sier Wiborg til TV 2 Nettavisen.

Langt til toppen

Fondskollega Jan Eiler Fleischer i Gambak holder med Wiborg, og tror børsen fortsatt har en lang vei å gå opp.

- Det er vanlig med høstdepresjon, og dette får vi i år også. Husk at vi har hatt en oppgang over nær seks måneder. Men så lenge de makroøkonomiske forholdene ser ut som de gjør nå, så er det ingen grunn til å tro at dette ikke blir noe annet enn en korreksjon, sier han til TV 2 Nettavisen.

Fleischer legger ikke skjul på at han er en ukuelig optimist. Høstdepresjonen tror han blir svært kortvarig.

- Jeg tror man kan begynne å eksponere seg i markedet en drøy uke ut i oktober. Det har kommet forbausende lite resultatvarsler i USA, og det kan tyde på at selskapene vil levere langt bedre resultater enn tidligere. Når du vurderer oppgangen hittil i år som kraftig, så husk også av vi kom helt fra kjelleren, sier Fleischer.

Fra levende lys til dynamitt

Peter Warren advarer imidlertid de som føler seg fristet av børsoppgangen hittil i år. Aksjemarkedet er ikke et godt alternativ for småsparerne som har sett seg lei av minimale innskuddsrenter, mener han.

- Er du vant til banksparing så blir ikke aksjemarkedet et godt alternativ. Omtrent på samme måte som hvis du har gjort deg vant til levende lys er heller ikke dynamitt et godt alternativ. Det blir å snu komplett opp ned på risikoskalaen, sier Warren.

Følg kursutviklingen på børsen i Oslo og rundt om i verden her.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken