Gå til sidens hovedinnhold

Frykter matstreiken vil gi konkurser

Bedrifter som Prior, Mills, Stabburet og Hennig Olsen Is er hardt rammet av matstreiken. Så mange som 4000 kan bli permittert. Nå frykter HSH at streiken kan føre til konkurser.

Om lag 80 leverandør- og næringsmiddelbedrifter rammes hardt av streiken, viser en foreløpig oversikt Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) har laget.

Blant disse er Prior, Nordgården, Espeland, Mills, Kavli, Synnøve Finden, Delikat, Spis, Stabburet, Denja, Nordfjord Kjøtt, Nestlé og Hennig-Olsen Is.

- Det er svært mange små bedrifter og bedrifter som ikke har sterk økonomisk ryggrad som rammes hardt av streiken. Vi frykter ikke bare mange permitteringer, men også konkurser dersom streiken varer. Det innebærer at konkurransen svekkes og at Tine og de andre markedsdominerende landbrukssamvirkene blir enda mer dominerende, sier administrerende direktør Vibeke H. Madsen i HSH.

Tine, Gilde og andre store aktører rammes i mindre grad av streiken fordi de har egen distribusjon.

Så godt som alle de private konkurrentene til landbrukssamvirkene rammes hardt fordi de ikke får levert varer til lagrene som er tatt ut i streik.

- Dette er en del av norsk industri som sliter, og mange av bedriftene vil ikke klare en langvarig konflikt. HSH er sterkt bekymret for arbeidsplassene i disse bedriftene. Denne uken er det varslet nærmere 2500 permitteringer. Noen har kommet allerede, og enda flere kommer neste uke, sier Madsen.

Foreløpig synes permitteringsantallet å komme opp i 4000, ifølge de meldinger HSH har fått.

HSH er også bekymret for konkurransen i norsk næringsmiddelindustri.

- Det er først de seneste år denne konkurransen har tatt seg opp, noe som har medført flere lokale produkter og billigere mat til forbrukerne. Vi frykter at streiken vil medføre at de markedsdominerende landbrukssamvirkene vil bli enda mer dominerende, sier Madsen.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen