*Nettavisen* Økonomi.

Frykter mer frihandel

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove (SCANPIX)

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) frykter at mer frihandel skal bli skadelidende for norsk landbruk.

23.01.11 21:32

– Knivenes slipes, så det skal bli spennende å se, sier Lars Peder Brekk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fredag åpnes den norske standen på den store Grüne Woche-messen i Berlin. Lørdag har Tysklands landbruksminister, Ilse Aigner, invitert til landbrukspolitisk toppmøte. Her skal ministre fra en rekke land diskutere handel og matsikkerhet.

På toppen
- På tidligere toppmøter har det vært stort fokus på matsikkerhet, men nå frykter jeg at frihandel skal ta overhånd. Selv mener jeg at verdenshandel er viktig for å smøre systemet, men det må komme på toppen av nasjonal matproduksjon, sier Brekk.

- Det vil gå ut over fattige land dersom frihandel blir dominerende. Det er matmangel i verden, og det blir enda lavere matproduksjon dersom fattige land må legge ned sitt landbruk fordi de taper kampen mot de store eksportørlandene. Nasjonal matproduksjon er fundamentet for det globale markedet, sier Brekk.

Flere mennesker
Han peker på at jordens befolkning vil øke fra sju til ni milliarder mennesker de neste 40 årene.

- I samme tidsrom må matproduksjonen økes med 70 prosent, sier Brekk.

- Jeg vil derfor bruke anledningen i Berlin til å la Norges stemme bli framført. Så gjenstår det å se om jeg blir hørt. Forberedelsene til den neste runden i Verdens handelsorganisasjon (WTO) er godt i gang. En eventuell ny WTO-avtale må gi hvert land et handlingsrom til fortsatt å kunne føre nasjonal landbrukspolitkk. Jeg frykter vi får en erklæring i Berlin som ikke er enig i dette, sier Brekk. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag