*Nettavisen* Økonomi.

Frykter nytt strømsjokk

Foto: (Scanpix)

Strømprisen stiger kraftig, og nå frykter ekspertene at årets vinter kan bli en smertefull opplevelse for lommeboka. Her ser du de beste tilbudene.

20.10.03 14:45

Den såkalte spotprisen på den fellesnordiske kraftbørsen Nord Pool steg mandag til 31,5 øre per kilowattime. Det er over 10 prosent høyere enn sist mandag.

Med unntak av en kort periode i august, må vi helt tilbake til mars for å finne liknende priser. Kaldt og tørt vær har økt frykten for at årets strømvinter blir en reprise av den forrige.

Mangel på kjernekraft
- En ting er temperatur og tørrvær. I tillegg har mange kjernkraftverk vært ute av produksjon over lang tid. Vannkraftproduksjonen har måttet ta et større ansvar for å dekke etterspørsel i Norden. Da produserer de med vann som ville hatt en høyere verdi hvis det hadde blitt brukt senere på vinter, og det fører igjen til at prisen presses opp nå, sier rådgiver i Energibedriftenes Landsforening, Ole Haugen, til TV 2 Nettavisen.

Det var først på denne tiden av året i fjor at prisene virkelig begynte å stige. Likevel ligger gjennomsnittsprisen i dag 17,5 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Flere leverandører har allerede varslet prishopp som følge av oppgangen på Nord Pool den siste tiden. Samtidig har fastpris-tilbudene holdt seg stabile. De rimeligste tilbudene for fast strømpris det neste året ligger nå rundt 47 - 48 øre per kilowattime.

- Verdt å vurdere
- Tilbudene på fastpris ligger høyere enn hva de gjorde i juni, men det er likevel gode tilbud sett i lys av utviklingen i høst. En ett-års-avtale kan være vel verdt å vurdere nå, hvis du ønsker å forsikre deg mot høye priser i vinter, sier Haugen.

Seniorrådgiver Ommund Braut i Norsk Familieøkonomi utelukker ikke at prisbildet i vinter kan bli en regelrett reprise av fjoråret. Da steg de flytende prisene godt over 1 krone per kilowattime.

- Hvis så skjer vil jo en pris på 47 øre kilowattimen være skikkelig bra. Markedet mener riktignok at prisene i vinter vil være langt lavere enn i fjor, men som vi alle husker har de tatt feil før, sier Braut til TV 2 Nettavisen.

- Prisene ligger unaturlig høyt
Braut mener samtidig at produsentene må ta en del av skylden for at prisene ligger så høyt som de gjør.

- Vi har vansker med å se hvorfor prisene ligger så høyt som de gjør nå. Det virker som de som selger strøm utnytter uttalelser fra sentrale personer i Norge for å øke psykologien og frykten i markedet, sier Braut.

Haugen i Energibedriftenes Landsforening understreker at fastpris i all hovedsak er en forsikring, og at det er svært vanskelig å treffe prisbunner slik at man tjener penger på et slikt valg.

- Ønsker du forutsigbarhet, og et vern mot uventede høye priser så bør du binde. De fleste som har litt armslag i økonomien tjener på å holde seg til flytende pris, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.