Gå til sidens hovedinnhold

Frykter rentehopp på tre prosent

Vil skape trøbbel for tusenvis av boligeiere.

Det viser en undersøkelse Norstat har gjort for Finansnæringens Fellesorganisasjon, ifølge Bergensavisen.

De fleste boligeiere tror renten skal opp i løpet av 2011. For nesten åtte av ti byr ikke det på noe særlig økonomiske vanskeligheter.

Svært store problemer
Men 17 prosent av vestlendigene tror det vil gi dem ganske store problemer, mens to prosent vil få svært store problemer med å betjene huslånet sitt.

Litt flere vestlendinger tror de vil få ganske eller svært store problemer som følge av en renteøkning, enn gjennomsnittet i landet.

76 prosent av vestlendingene mener en renteøkning vil påvirke dem i mindre grad eller ikke i det hele tatt.

Har manglet penger
De under 40 år bekymrer seg mer for renteøkning enn de over. Blant dem under 39 år, er 20 prosent bekymret, mot bare tolv prosent blant dem over 50 år.

Syv prosent av vestlendigene har av og til kommet opp i en situasjon der de ikke hadde penger til å betale regninger eller avdrag. Hele 80 prosent har aldri opplevd det, mens det for nesten én av ti har forekommet at de vært blakk når regninger og huslån skal betales.

For å takle renteoppgangen, vil en av tre vestlendinger kutte ned på det daglige forbruket, 17 prosent vil spare mindre, ti prosent vil utsette investeringer.

Tolv prosent vil be om hjelp fra banken, mens bare tre prosent vil spørre familie eller venner om støtte.

Å selge boligen for å få mindre lån, er bare aktuelt for én av 20.

Kan bli presset til rentehopp
Fredag kom det tall som viser at Norges Bank kan komme til å heve renten tidligere enn ventet.

De viser at både inntektsveksten og det lave rentenivået fyrer norske forbrukere.

- Dagens tall er også på den sterke siden av Norges Banks forventninger. Om tendensen fortsetter, sammen med sterk boligprisvekst og tiltakende gjeldsopptak i husholdningene, kan Norges Bank komme til å sette opp rentene tidligere enn planlagt, skrev DnB Nor i en kommentar.

Da Svein Gjedrem holdt sitt siste rentemøte i midten av desember ble det spådd at den første renteøkningen kommer til sommeren. Da ble styringsrenten holdt uendret på 2,0 prosent, et nivå den har ligget på siden mai i fjor.

Nå kan altså arvtakeren Øystein Olsen bli presset til å sette opp renten tidligere enn ventet.

Les mer: Nye tall kan føre til rentehopp

Les flere nyheter hos: Bergensavisen

Kommentarer til denne saken