Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Frykter tabbe-kjøp av boliger

Boligmarkedet er brennhett, og nå frykter ekspertene at mange lar seg rive med. – Enkelte kan gjøre dårlige kjøp nå, advares det.

Daglig strømmer det inn rapporter om boliger solgt langt over takst. Særlig i sentrale strøk har prispresset tiltatt kraftig etter årsskiftet.

Meglerstanden rapporterer om feberlignende tilstander, og boligselgerne trenger sjelden vente lenge før salget er i boks. Økonomiske rådgivere og analytikere i boligmarkedet frykter imidlertid at folk lar seg forlede av dagens lave renter, og dermed bruker mer på boligkjøpet enn de strengt tatt burde.

- Skremmende
- Det er egentlig skremmende å se utviklingen den siste tiden. Det mangler ikke akkurat på boliger som selges godt over takst, og jeg nekter å tro at takstene er satt så feil. Her er det enkelte som åpenbart lar hjertet styre og gjør dårlige kjøp, sier direktør for Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye, til TV 2 Nettavisen.

Øye mener at det voldsomme trykket i markedet hovedsakelig skyldes en ubalanse der det er langt flere kjøpere enn selgere. Samtidig gjør den lave renta at det blir viktigere enn noen sinne å ha is i magen, mener han.

- Ta høyde for ekstra utgifter
- Det nytter ikke å legge dagens rentenivå til grunn for boligutgiftene dine.

Skal du ta opp et millionslån ville jeg tatt høyde med 20 – 30.000 ekstra kroner i årlige utgifter enn hva lånet koster i dag, sier Øye.

Økonomisk rådgiver Carsten O. Five forklarer oppblomstringen i boligmarkedet med en kombinasjon av lavere renter og høy lønnsvekst.

- Det er klart at rentenedgangen har stor betydning, fordi folk nå kan betjene større lån enn tidligere. Samtidig har store grupper fått en reallønnsøkning over de siste årene. De to forholdene gjør at mange som tidligere måtte leie, nå kan gå ut og virkeliggjøre boligdrømmen, sier Five til TV 2 Nettavisen.

- Lønner seg å eie
Teorien om at flere nå går over fra å leie til å eie støtter seg også på rapporter om overskudd og prisfall i leiemarkedet i flere av landets større byer.

- Det lønner seg å eie i Norge. Selvfølgelig så sant boligprisene ikke faller dramatisk, fremhever Five.

Han påpeker samtidig at det nå er en reell fare for at folk tar seg vann over hodet ved å ta opp for store lån.

- Akkurat nå tåler økonomien å ha et stort lån, men det kan skape problemer om ett par år igjen. Det er all grunn til å være forsiktig i dagens situasjon, sier han.

Tre av fire over takst
Adm. direktør for Postbanken Eiendomsmegling, Øyvind Rastad, forteller at om lag tre av fire leiligheter som selges nå går over takst.

- Til dels går de høyt over takst. Det er flere kjøpere enn selgere i markedet, og det skaper trykk. Psykologien har også endret seg, når børsen går i hundre og næringslivet ansetter folk som hadde vansker med å få jobb tidligere så påvirker dette boligmarkedet direkte, sier han.

Rastad deler imidlertid ikke frykten til Øye og Five for at den lave renta kan skape uforholdsmessig trykk i markedet.

- Jeg er ikke så redd for det. Bankene har blitt klokere siden jappetiden, og de foretar jo beregninger for hva folk kan klare av lån før de åpner pengesekken. I tillegg opplever vi at markedet har blitt vesentlig mer modent enn hva det var for åtte til ti år siden, sier Rastad.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!