Gå til sidens hovedinnhold

Frykter tidenes skattesmell

Årets selvangivelse kan gi deg tidenes skattesmell. Opp mot dobbelt så mange får restskatt i år, frykter ekspertene. Sjekk hvor stor baksmell du risikerer her.

I fjor fikk 780.000 nordmenn restskatt. I år kan det bli langt flere. Renteraset gjennom fjoråret kan gjøre skattepapirene til en privatøkonomisk kalddusj i vår.

For selv om Norges Bank senket renta fra 7 til 2,25 prosent i løpet av året, tok de færreste initiativ til å endre skattekortene. Tall fra Skattedirektoratet viser at 766.000 av landets 3,3 millioner skatteytere endret skattekortene, det er nær 5 prosent færre enn i 2002.

- Dystert skatteår
- Flere vil få restskatt i år, det er det ingen tvil om. Det ser ut til å bli et dystert skatteår i så måte, sier advokat Gry Nilsen, leder for faglig avdeling i Skattebetalerforeningen til TV 2 Nettavisen.

Beregninger Skattebetalerforeningen har gjort for TV 2 Nettavisen viser at en husholdning med et millionslån kan få en «ekstraskatt» på 7350 kroner, hvis de ikke foretok endringer i innbetalt skatt gjennom fjoråret.

Årsaken er at det i skattekortet står opplyst en forventet renteutgift på 70.000 kroner, mens den faktiske utgiften endte på 43.750 kroner.

- Jeg tror ikke det kun dreier seg om sløvhet. Det blir vel litt som å gå til tannlegen, noe man gjerne utsetter i det lengste. Det oppleves nok også som litt komplisert å endre skattekortet, sier Nilsen.

70 prosent får penger igjen
Men selv om du ikke har endret skattekortet, behøver ikke det å bety at du får restskatt. Tradisjonelt får over 70 prosent penger igjen på skatten. Det er dog tvilsomt om andelen holder seg like høy i år.

Lånebeløp

Mindre fradrag

250.000

kr 1837

500.000

kr 3675

750.000

kr 5512

1 mill.

kr 7350

1,5 mill.

kr 11.025

2,0 mill.

kr 14.700

Flere vil nok oppleve at de før mindre igjen i år enn tidligere, men utslaget er helt avhengig av størrelsen på lånet ditt. Har du rundt 500.000 kroner i lån, vil du måtte regne med at fradraget ditt på renteutgifter har falt med 3675 kroner. En husholdning med 2 millioner kroner i lån, vil imidlertid måtte regne med et fradragsfall på 14.700 kroner.

Gjennomsnittet for restskatt endte på 14.700 kroner per skattyter i fjor. Samtidig var snittet for de som fikk igjen 8.900 kroner per skattyter.

Dobbelt så mange i Oslo
Oslo Kemnerkontor har regnet ut at opptil 200.000 Oslo-borgere kan få restskatt i år, mens tallet for fjoråret endte på 96.000.

- Tallene for Oslo er nok litt høye som følge av de høye boligprisene i området, men vi har ikke inntrykk at dette er et hovedstadsfenomen. Dette har vært en trend rundt hele landet, sier Nilsen.

- Ta kontakt med kemneren
Flere kan oppleve at skatteregningen blir i meste laget i år. Hvis du ser at du kommer til å få problemer med å gjøre opp for deg i en omgang, bør du varsle fra om dette så snart som mulig.

- Ta kontakt med kemneren så fort som råd er. Tradisjonelt er de nokså medgjørlige i forhold til å lage opp en betalingsplan, hvor beløpet deles opp i avdrag, sier seniorrådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi til TV 2 Nettavisen.

Har du mulighet bør du betale restskatten i løpet av april. Da slipper du nemlig renter. Rentetillegget på restskatt er 2,8 prosent.

Restskatten skal betales til skatteoppkreveren i kommunen. Den endelige fristen for å betale restskatt er fredag 20. august. Er restskatten over 1000 kroner skal den betales i to like terminer: 20. august og 24.september.

Restskatt under 100 kroner blir for øvrig ikke krevd inn.

Snart i posten
Skattedirektoratet har startet utsendelsen av over 3,2 millioner selvangivelser for skatteåret 2003. De første gikk ut fra Posten allerede mandag, og i løpet av denne uka skal de aller fleste ha mottatt beskjed om restskatt eller penger til gode.

Skatteytere i Oslo, Akershus og Østfold, samt kommunene Gran og Lunner i Oppland og hedmarkskommunene Åsnes, Grue, Eidskog, Sør-Odal, Nord-Odal og Kongsvinger må vente. Alle disse får selvangivelsen tilsendt etter påske, tidligst fra 13. april.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger