Frykter utflagging når nettolønna kuttes

Rederiene varsler oppsigelser når passasjerbesetningen på utenlandsferjene mister nettolønnsordningen fra 2006. - En tragisk dag, sier saksordfører Olav Akselsen (Ap).

Et kompromissforslag i tolvte time fra næringskomitéens leder Olav Akselsen, som han selv betegnet som et «desperat forsøk», ble avvist som valgflesk og markeringsbehov av regjeringspartiene under debatten om skipsfartsmeldingen i Stortinget tirsdag kveld.

Resultatet er at nettolønnsordningen for norske utenlandsferjers passasjerbesetning avvikles fra 2006, noe som betyr at rederiene mister overføringer som tilsvarer oppunder 40 prosent av lønnsutgiftene.

- Mørk framtid for ferjene
Regjeringspartiene svarte med at nivået på støtten til norske sjøfolk er historisk høyt. Men Akselsen er bekymret for ferjenæringens fremtid:

- Situasjonen for dem som jobber på ferjene er alt annet enn lys. De har egentlig fått beskjed fra flertallet i denne salen om å finne seg noe annet å gjøre. Både Fjord Line og Color Line har varslet stillingskutt med dette vedtaket. Dette er en tragisk og trist dag, sier Akselsen til NTB.

Økt støtte
Næringsminister Ansgar Gabrielsen (H) pekte på at støtten til norske sjøfolk er økt fra 310 millioner i 2001 til 2.010 millioner.

- Vi er tilfreds med at det er bred tilslutning til hovedlinjene i skipsfartspolitikken, sa Gabrielsen - og tenkte blant annet på at det er flertall for forslaget om å senke rederibeskatningen til EU-nivå.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.