Kryptoimperiet til mannen bak FTX, Sam Bankman-Fried, har kollapset. FTX har de siste årene vært blant de største og mest profilerte selskapene i kryptoverdenen.

Han var blant en av verdens rikeste mennesker etter suksessen med kryptobørsen og fondet Alameda Research.

På Twitter kom den tidligere kryptokongen med en rekke innrømmelser.

Les også (+): Eier du kryptovaluta? Dette tror ekspertene om framtiden

Smitteeffekt

Bankman-Frieds innrømmelser og FTX-konkursen har skapt store ringvirkninger i børsverdenen.

Mandag bikket bitcoin-kursen under 16.000 dollar. Til sammenligning kostet en bitcoin 64.000 dollar i november 2021.

Bortsett fra en kjapp nedgang i begynnelsen av november har bitcoinkursen ikke vært så lav siden november 2020. Ved lunsjtider mandag har imidlertid bitcoin-kursen karret seg over 16.000 dollar igjen.

Kryptovalutaen Solana, som Bankman-Fried har reklamert for, tynges og har falt 93 prosent i år.

Totalt har bitcoin falt 66 prosent i år, som tilsvarer et fall på 31.000 dollar per bitcoin.

– Nå tar erfarne investorer ut kryptoverdiene sine og lagrer dem i flere «offline» lommebøker for å sikre beskyttelse mot mulige sanksjoner og at tilgangen til midlene forsvinner på grunn av konkurser, sier Nikita Zuborev, analytiker i kryptoselskapet Bestchange.com, til Forbes.

Ifølge Forbes kan bitcoinkursen fortsette nedgangen, og falle til omtrent 11.000 dollar, ifølge en undersøkelse blant meglere fokusert på krypto.

Les også: Kaos og kollaps i kryptoverdenen: Konkurs og massive kursfall

Kryptokonkurs

Forrige uke ble det kjent at selskapet manglet penger. Det ble da spekulert i at selskapet manglet så mye som åtte milliarder dollar som kundene ønsket å ta ut.

Ifølge kilder kjent med saken var Bankman-Fried i kontakt med investeringsfond og andre investorer før han til slutt gikk til hovedkonkurrenten Binance.

Rivalen ville komme til unnsetning, men trakk seg etter kort tid fra redningsaksjonen. Det førte til at kryptobørsen søkte konkursbeskyttelse i USA. I tillegg gikk Bankman-Fried av som toppsjef i selskapet.