- Det er ganske vilt at det tok av allerede i mars, sier Terje Berge i Finn reise til Nettavisen.

Det er tydelig at det er hytte eller feriehus ved sjøen som er mest populært hos nordmenn som skal feriere i Norge, og de dyreste går først.

- I prisklassen 70.000-110.000 kroner, fra uke 27 - i begynnelsen av juli - til uke 31, er det kun 14 ledige feriehus ved sjøen til leie gjennom Finn.no, sier han, og viser til tall han fant fram tirsdag.

Få feriehus ledig ved sjøen

Det er imidlertid ikke unormalt at de dyreste og beste går først, ifølge Berge. Men selv om det fortsatt er langt flere rimeligere feriehus eller hytter ledige for sommerferien, bør du ikke vente med å bestille om du vil være nære sjøen.

- I Kristiansand, inkludert Søgne, er det 116 ledige mellom uke 27 og 31, mens det i Kragerø er bare 38, sier han.

På Hvaler er det 44 ledige feriehus eller hytter i disse ukene, mens det i Arendal er 42.

Dette er de områdene der det er flest feriehus og hytter ved sjøen til leie, men det varierer hvor mange ledige uker hvert feriehus har.

- Det gjelder å kjappe seg skal man ha noe nære sjøen, sier Berge.

Totalt i hele Norge er det imidlertid 7700 feriehus og hytter ledige til leie gjennom Finn reise, men dette er inkludert fjellhytter og alt annet som ligger ute nå.

- Jo lenger du venter, jo flere av de gode beliggenhetene forsvinner, sier han.

Les også: Kraftig prisoppgang for sjøhytter i vente – meglere skrur opp prisene

Prisene har gått opp

Dette blir den andre sommeren på rad hvor nordmenn ikke fritt kan dra til utlandet, uten å risikere smitte, karantene og testing.

I fjor var det imidlertid først i mai at nordmenn skjønte at det ble norgesferie, mens i år har folk allerede begynt å planlegge innenlandsferie.

- Pågangen er større i år enn i fjor, sier Berge.

Eier du en hytte og feriehus, har du også muligheten til å tjene gode penger.

- Det har aldri vært mer lønnsomt å leie ut enn det blir til sommeren, sier Berge.

Les også: Kjempemarked for båtsalg: – Flere får igjen nesten like mye som de betalte for 5-10 år siden (+)

Prisene fyker nemlig til værs. I fjor gikk prisene på feriehus og hytter opp cirka 10 prosent, og allerede de første to månedene i år har prisene steget med fem prosent.

- Hvis det fortsetter som det har gjort, tror jeg vi vil få en høyere prisoppgang i år, sier han.

Snittprisen for å leie en hytte eller feriehus ved sjøen ligger på 25.000 for én uke.

- Det er helt vilt. De aller dyreste utleieenhetene kan imidlertid innlosjere to familier, så da blir det jo noe rimeligere per familie, sier Berge.

Han forteller også at det har vært en dobling i trafikken på Finn reise i februar og mars i år, sammenlignet med samme periode i fjor, for nordmenn som vil se på feriehus og hytter til leie.

Få ledige med Airbnb

Heller ikke gjennom Airbnb er det flust av boliger ledige for leie i sommer. Vi har sett på utvalgte steder i utvalgte uker, og valgt boliger som ligger ved sjøen og eventuelt har strandlinje.

Vi har sett på feriehus for to gjester, og ser hvor mange ledige det er per tirsdag 6. april.

Merk at når man søker opp et sted på Airbnb, kan det komme opp boliger på steder i områdene rundt, men Nettavisen har valgt et avgrenset område på kartet for å få et mest mulig nøyaktig bilde.

Kristiansand, Søgne og Vågsbygd:

  • Uke 27: Fem ledige
  • Uke 28: Tre ledige
  • Uke 29: Tre ledige
  • Uke 30: Tre ledige
  • Uke 31: Fire ledige

Prisen ligger mellom 6.635-176.471 kroner for én uke.

Hvaler:

  • Uke 27: 0
  • Uke 28: Én ledig: Pris 49.412 kroner for én uke.
  • Uke 29: Én ledig: Pris 49.412 kroner for én uke.
  • Uke 30: 0
  • Uke 31: Én ledig: Pris 14.941 kroner for én uke.

Arendal:

Det er ingen ledige boliger ved vannet og eventuelt med strandlinje sentralt i Arendal, men det er to-tre ledige utleieenheter i nærområdet hver uke mellom uke 27-31. Prisen ligger på 12.348-14.471 for én uke.

Kragerø:

Det er kun én bolig til leie ved vannet og eventuelt med strandlinje i Kragerø hver uke mellom uke 27 og 31. Prisen ligger på 16.529 kroner for én uke. Det er imidlertid noe ledig i Risør.

Les også: Solberg håper på utenlandske turister i august

Tromsø:

I Tromsø er det mellom fire og fem ledige boliger ved sjøen og eventuelt med strandlinje hver uke mellom uke 27-31 i år. Prisen ligger fra rundt 7100 kroner til 26.000 kroner.

Stavanger og Sola:

Det er sju ledige boliger ved vannet og eventuelt med strandlinje til leie i Stavanger og Sola-området hver uke i uke 27-31. Prisen ligger på rundt drøye 2500 kroner og 58.000 kroner.

Bergen:

Mellom uke 27 og 31 er det fire-fem ledige boliger hver uke ved vannet og eventuelt med strandlinje i Bergen, og prisen ligger mellom cirka 5.100 kroner og 16.500 kroner.