Gå til sidens hovedinnhold

Full fart i verdensøkonomien: – Vi er på vei ut av koronakrisen

Det går langt bedre i internasjonal økonomi enn man skulle tro, og det gir nye børsrekorder her hjemme.

Hovedindeksen ved Oslo Børs noteres tirsdag morgen til rekordhøye nivåer, opp mot 1074 poeng. Siden nyttår har hovedindeksen steget med over 10 prosent (se grafen under).

- Det har vært en ekstremt sterk oppgang i mye av den internasjonale økonomien. Innkjøpssjefenes forventningsindekser (PMI, red.anm.) er mange steder rekordsterke, og vi er på vei ut av koronakrisen. Det gir en høyere inntjening, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets til Nettavisen Økonomi.

Den seneste PMI-indeksen for norsk industri var ifølge DNB Markets på 60,4 poeng i mars og steg med 2,9 poeng fra februar til mars. Indeksen er nå på sitt høyeste nivå siden juli 2017. En indeks over 50 indikerer økt aktivitet.

Les også: Aksjemarkedet er snudd på hodet: Nå kommer ekspert med advarsel

Press

Vi går snart inn i resultatsesongen for første kvartal. Hermanrud sier at forventingene er såpass høye at det er fare for skuffelser, men at dette kan bli oppveid av optimistiske utsagn om fremtidsutsiktene.

- Vi har hatt noen veldig gode kvartaler bak oss både ute og hjemme. Det har vært en sterk økning i anslagene over hva selskapene vil tjene. I deler av økonomien er det press der det går veldig bra, slik at selskapene kan ta ut høyere priser. I tillegg er det delt ut store sjekker til folk i USA, sier Hermanrud.

Og historisk bruker amerikanerne mye av disse sjekkene på privat forbruk, som står for mer enn to tredjedeler av den amerikanske økonomien. Dessuten bruker de an del på aksjekjøp, som driver aksjekursene opp.

- Hva vil drive Oslo Børs fremover?

- Det aller viktigste er konjunkturene globalt og den økonomiske vekst internasjonalt. Oslo Børs er global. Den andre faktoren er sykliske forhold som råvarepriser og oljeprisen.

Les også: Kanskje den mest spennende teknologi-aksjen på Oslo Børs

Full fart

- Så har vi nyhetsstrømmen rundt usikkerheten om vaksineprogrammet. USA er på vei og har full fart i vaksineringen, det samme har Storbritannia, og resten av Europa begynner å komme etter, svarer Hermanrud.

Rentene er fremdeles på rekordlave historiske nivåer, som gjør aksjemarkedet attraktivt for investorene. Men rentene er nå på vei oppover, ikke bare i Norge.

Handelsbanken Capital Markets skriver i sin morgenrapport tirsdag at flere sterke nøkkeltall gjør at markedet fortsetter å oppjustere sine renteforventninger i USA.

Det er nærmest fullt priset at den første amerikanske renteøkningen vil komme mot utgangen av neste år. De profesjonelle aktørene i rentemarkedet ser for seg opp mot to renteøkninger innen sommeren 2023.

Les også: Nesten 40 prosent gjør denne sparetabben: - Du taper penger

Kommer etter

- Markedet har trodd lenge på at rentene vil stige, og nå begynner sentralbanken å komme etter, sier Hermanrud.

Sjefstrategen vil ikke gi noen spådom for hva Oslo Børs kan stige til i løpet av året. Oslo Børs er ifølge Hermanrud priset «veldig høyt» ut fra langsiktige prisingskriterier.

En vanlig måte å verdsette børsen på er å se på forholdet mellom aksjekursen og den bokførte verdien av egenkapitalen i selskapet – pris/bok. Jo høyere dette forholdstallet er, desto dyrere er børsen.

Les også: Denne norske børsen er verdens dyreste: Nå advarer eksperten mot boblemarked

Skyhøyt

Hermanrud har i en årrekke operert med et forholdstall over 2,1 som dyrt for Oslo Børs som helhet. Nå er pris/bok-tallet på hele 2,7. Oslo Børs er også dyr ut fra forholdet mellom aksjekursene og hva selskapene er forventet å tjene per aksje (P/E).

-Jeg ser ingen umiddelbare faresignaler, men man skal være litt «obs» på disse nivåene, sier Hermanrud.

- Det går veldig bra nå, men det er tvilsomt om det kan være så bra hele tiden. Det er farlig å prise ting som det alltid skal gå bra, advarer han.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping