Gå til sidens hovedinnhold

Full fest for Europris: - Veldig sterkt

Regjeringen stengte en stor del av lavpriskjempens butikker. Likevel leverer Europris rekordtall.

- Vi er veldig stolte og fornøyde med resultatet, men det har vært et krevende kvartal, sier konsernsjef Espen Eldal i Europris til Nettavisen.

I første kvartal av 2021 har Europris levert det beste resultatet i første kvartal noensinne, drevet av sterk virksomhet og topplinjevekst, skriver de i kvartalsrapporten som kom torsdag morgen.

Driftsinntektene har økt fra 1,38 milliarder i første kvartal av 2020 til 1,72 milliarder i første kvartal i år. Det er en vekst på 24,3 prosent. Det justerte driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) økte med 64 prosent, fra 178 millioner i første kvartal av 2020 til 292 millioner i årets første kvartal.

- Det første kvartalet av 2021 var nok et rekordstort kvartal for oss, der vi fortsatte å forbedre driften og få markedsandeler. I disse utfordrende tider for samfunnet, spiller vi en viktig rolle i folks liv, kommenterer Eldal i børsmeldingen.

Les også: Knalltall for Orkla

- Veldig sterkt

Den totale salgsveksten var sterkest i starten av kvartalet, positivt påvirket av en kald vinter med økt salg av sesongvarer. I tillegg ble etterspørselen påvirket positivt av koronapandemien og timingen for påsken.

- Vi er en sesongmaskin, så salgsvarene blir påvirket av det. I år har vinteren vært bedre sammenlignet med fjoråret, og påsken kom i første kvartal i stedet for andre kvartal, sier han til Nettavisen.

Ser vi på omsetningsveksten per 27. april, er den på 5,5 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Eldal mener det gir et bedre bilde på hvordan de første månedene av 2021 har vært, da påskesalget er med i beregningen for både 2020 og 2021 om vi ser på 27. april.

- Det synes jeg er veldig sterkt. Europris har blitt en butikk hvor flere handler. Vi tiltrekker oss også en bredere kundegruppe, sier han.

- Hva har vært den største suksessfaktoren i første kvartal i år?

- Menneskene og kulturen. Vi fokuserte på det vi kan gjøre noe med da butikker måtte stenge og ansatte ble permittert. Vi har utviklet salgsløsninger for å holde flest mulig i arbeid, justert innkjøpsvolumene så vi har kontroll på varelager og vareflyt, og vært løsningsorienterte, sier Eldal.

Rammet av nedstenginger

Salget ble imidlertid negativt påvirket av nedstengingen. Europris har nemlig vært hardt rammet av koronarestriksjonene i år, og nedstengingen av butikker og kjøpesentre har preget hele første kvartal av 2021. Oslo har vært hardest rammet, men det har vært stengte butikker store deler av Østlandet og andre steder i landet gjennom kvartalet.

Nå er 19 av 267 Europris-butikker stengt. Tallet var imidlertid vært langt høyere fram til mandag denne uken, da mange kommuner i Viken fylke fikk åpner butikkene igjen.

- På det meste har vi hatt 94 butikker stengt i første kvartal. I gjennomsnitt har 10 prosent av butikkmassen vært stengt i kvartalet, sier Eldal til Nettavisen.

Til tross for nedstengingen, økte salget på Østlandet med 16 prosent i løpet av kvartalet, mens tallet var 31 prosent for resten av kjeden i første kvartal.

Les også: Kjemperesultat fra Equinor - jekker opp utbyttet

Satset på netthandel

Netthandel økte derimot med 317 prosent, med vekst i alle produktkategorier. Salgsveksten var spesielt sterk etter at det ble innført strengere koronarestriksjoner i midten av mars. Nettsalget utgjorde 0,9 prosent av det totale salget.

Europris gjorde flere tiltak for å kompensere for at mange av butikkene var stengt. De forbedret klikk-og-hent-løsningen i siste halvdel av mars, og de opprettet systemer for å håndtere innkommende kundeanrop eller e-poster.

Les også: Norges største bank sjokkerer: Ingen tap i første kvartal

Kjeden økte også antall produkter som kunne kjøpes via klikk-og-hent. De tok også blant annet i bruk sosiale medier for å informere folk om alternative shoppingmuligheter under nedstengingen.

Løsninger som klikk-og-hent og hjemlevering under nedstengingen har ikke vært så viktig for salget, men har vært viktig for å holde kontakten med kundene, mener Eldal.

Det har også reddet et par hundre ansatte fra å bli permittert. På det meste har omtrent 700 vært permittert i Europris, men i dag er det bare rundt 150 ansatte som er permittert, opplyser han til Nettavisen.

Les også: Komplett med 31 prosent vekst i første kvartal

Har gitt bort varer

Omtrent 60 prosent av varene Europris selger, finnes også i dagligvarebutikker. Mange av varene Europris selger er derfor også varer som har en utløpsdato. Likevel har kjeden i stor grad klart å unngå å kaste matvarer.

- Vi har gitt bort en del til Kirkens Bymisjon og andre steder hvor vi bidrar lokalt, men vi har også solgt en del gjennom appen Too Good To Go. Samtidig har vi satt ned en del varer i pris hos de butikkene som har holdt åpent, og flyttet noen varer mellom butikker, sier han.

Eldal mener det var feil av myndighetene å stenge Europris-butikker når både blomsterbutikker, dagligvarebutikker og dyrebutikker har fått holde åpent.

- Vi som selger en kombinasjon av varene disse butikkene selger, vi måtte holde stengt. Jeg skjønner at de må trekke grensen et sted, men vi føler den grensen er feil, sier han.

Samtidig kjenner de heller ikke til at det har vært noe smitte mellom ansatte og kunder i deres butikker under pandemien, og påpeker at det er lett å unngå nærkontakt med andre.

- Butikkene våre er på 1100-1200 kvadratmeter, og gjennomsnittskunden handler alene og er i butikken i 9 minutter, sier Eldal.

- Vi er absolutt ikke enige i beslutningen til myndighetene, men vi tilpasser oss så godt vi kan.

Satser videre

I tiden fremover skal Europris gjøre det de kan for å fortsette veksten.

- Belønningen for hardt arbeid er vel at det blir mer å gjøre. Vi skal utvikle tilbudet vårt, kategoriene og innkjøpene, og gjøre det vi kan for å bli bedre og tilby lavere priser, sier Eldal.

Netthandel blir også viktigere, men de ser at netthandel er viktig innenfor spesifikke kategorier.

- Det er gjerne de dyre kjøpene folk gjør via netthandel, for eksempel hagemøbler, trampoliner eller småmøbler, sier han.