THEATERCAFÉEN (Nettavisen): John Fredriksen (75) kommer fra Etterstad på Oslo øst, har en far som var platearbeider, og en mor som var kantinebestyrer.

I dag er han Norges rikeste mann, og sitter ved et bord fylt til randen av kapital på Norges mest celebre restaurant: Theatercaféen.

Det er tid for Fredriksens store julelunsj. En tradisjon som strekker seg minst 40 år tilbake i tid. Ved bordet hans er det stor stemning. Der sitter både milliardæren Trond Mohn og Bjørn Rune Gjelsten. På bordene rundt Fredriksen sitter det også mange som har gjort inntrykk i norsk næringsliv eller offentlig debatt.

Se bilder fra da gjestene ankom i videoen over!

På et bord like ved vinduet sitter milliardæren Jan Haudemann-Andersen (61) som har hatt et fantastisk år med selskapet Kahoot! Ved nok et bord, like ved, finner man både Mikkel Dobloug og Monica Staff. Begge har investert i nettstedet Resett, og Staff er nå styreleder hos nettstedet.

På bordene rundt Fredriksens hovedbord er det mange meglere med pene dresser og glatte sleiker i 30-40-årene. Det virker som de sirkulerer bordet til «storeulven» for å få et lite glimt av Norges rikeste mann.

En servitør er uheldig og sender mange tallerkener rett i gulvet, og flere bryter ut i applaus og heiarop. På et bord ved siden av snakkes det om at Fredriksen aldri har sett ut som en glamourmodell, men han har overhodet ikke endret seg på 30 år.

Det er forventninger om en stor kveld. En av dem som har gledet seg er milliardæren Trond Mohn. Han ankom Theatercaféen med et sportslig antrekk og har vært så mange ganger på Fredriksens julelunsj at han har mistet tellingen.

– Jeg tror 2020 blir bra jeg. Høy oljepris, lav inflasjon og litt vekst, sier han om utsiktene til det nye året.

Les også: John Fredriksen lar ikke døtrene ta over imperiet


Mohn har de senere årene gitt bort mye av den enorme formuen.

– Jeg tjener ikke penger lengre. Jeg gir dem bare bort, sier han og ler rått på vei inn til festen, hvor han forventer å få det kjekt.

Julelunsjen har en lang tradisjon, og det er mye å feire i år, etter Fredriksen har hatt et jubelår for hans gedigne tank-selskap, Frontline.

Oppgangen for aksjen til selskapet har vært på eventyrlige 110 prosent hittil i år.

Fredriksen er ikke bare «milliardær», han er Norges desidert rikeste mann med en formue på 114 milliarder kroner ifølge Kapital.

Les også: Norges rikeste: Har tjent åtte milliarder siden nyttår

Ga tigger tusenlapp

Den årlige julelunsjen foregår på mangemilliardærens favorittsted, og han har frekventert Theatercaféen i over 40 år. De som inviteres er hans nærmeste venner og forretningsforbindelser. I kjent stil skal det ikke spares på én eneste krone.

I 2006 skjedde en av de mest velkjente historiene fra Fredriksens julelunsj.

Tiggeren Tommy kom tilfeldigvis forbi den celebre restauranten da John Fredriksen sto utenfor og tok en røykepause.

– Ta deg sammen, så blir det kanskje noe av deg til slutt, sa Fredriksen til tiggeren Tommy, ifølge Nettavisen.

Deretter ga han Tommy en tusenlapp rett i hånda. Hendelsen vekket oppsikt, og tiggeren ble rikskjendis.

Men det har vært langt mer dramatikk på de årlige julelunsjene.

Et år ble det til og med matkrig. På kvelden under samme julelunsj i 2006. Mens det var livlig sang blant gjestene ble det kastet jordbær mot gjester på bordene rundt Fredriksen.

Frontline-eventyret

John Fredriksens lommebok har vokst betydelig i løpet av året, og ifølge Finansavisen er porteføljen hans i egne og tilknyttede selskaper på omtrent 40 milliarder kroner.

Verdiutviklingen og utbytter i Fredriksens selskaper har i år vært omtrent på 11,5 milliarder kroner. Han har også noen urealiserte tap på omtrent 4,7 milliarder kroner i flere selskaper. Netto er verdiøkningen på omtrent 6,8 milliarder kroner i løpet av året.