Det siste året har det vært steile fronter i debatten om å hente hjem barn av mødre som reiste til Midtøsten for å tilslutte seg terrororganisasjonen IS.

Flere barn er hentet hjem, men regjeringen satte en strek ved å hente hjem foreldre som hadde reist ned.

Tirsdag snudde regjeringen, og bestemte seg for å hente hjem den terrorsiktede IS-kvinnen (29) og hennes to barn.

Det gjorde partileder i Venstre, Trine Skei Grande veldig glad.

– Dette har Venstre i regjering jobbet intenst med over lang tid. Barn skal ikke straffes for foreldrenes ugjerninger uansett hvor grufulle de måtte være, sier hun.

– Det er et svik

Nettavisen har snakket med en rekke kilder i Fremskrittspartiet, og fra høyt til lavt er det fullt bluss på lampene.

– Dette har gjort noe ekstra med meg, sier Bård Hoksrud til Nettavisen.

Han er en av partiets fremste profiler, og har ikke for vane å kritisere regjeringen offentlig.

– Dette er en sak som betyr mye for meg. Jeg reagerer på at regjeringen nå snur og henter hjem IS-moren som skyver barna sine foran seg. Barn hun har fått etter hun valgte å tilslutte seg IS, sier Hoksrud.

Han mener Norge ikke har noe ansvar for å hente hjem familien.

– Staten har ikke noe ansvar for å hjelpe personer som har dratt for å tilslutte seg en terrororganisasjon som bruker alle midler for å bekjempe våre verdier og levesett. De må selvfølgelig de selv ta ansvar for, sier Hoksrud.

Innpisker i stortingsgruppen Per-Willy Amundsen sier til Nettavisen at dette er et svik.

– Det er et svik overfor Frp og våre velgere at Høyre, Venstre og KrF åpner døren til Norge for IS-kvinner. Vi bør tenke grundig gjennom om vi er tjent med å fortsette i regjering, sier han til Nettavisen.

– Vi har jobbet lenge

– Vi har jobbet lenge for at det syke barnet kunne hentes ut fra Syria, nå sammen med søster og mor, sa utenriksminister Ine Marie Søreide Eriksen (H) da hun annonserte at Norge skal hente hjem en IS-kvinne og hennes barn.

Nettavisen får opplyst fra flere kilder i Frp at de reagerer kraftig på at Utenriksdepartementet har jobbet lenge med saken, når ingen av dem har fått vite om det.

Hverken parlamentarisk leder, Hans Andreas Limi eller andre sentrale politikere på Stortinget for partiet sier de kjente til at regjeringen ville snu i saken.

Heftig møte onsdag

Onsdag skal det være gruppemøte i Fremskrittspartiets stortingsgruppe. Og flere har varslet at dette var saken som fikk det til begeret til å renne over.

– Dette er den siste gangen. Jeg tror stortingsgruppen kommer til å si klart ifra. Det hjelper ikke å si at vi ikke skal løfte en finger når vi faktisk sitter i en regjering som er med på få en slik kvinne hjem til Norge, sier Christian Tybring-Gjedde til TV2.

Han henviser til Frp-leder Siv Jensens tale til landsstyret i partiet i høst, hvor hun lovte at de ikke skulle «løfte en finger» for å få hjem familien.

Det som av flere i partiet kalles et «halmstrå» er at Frp har tatt såkalt dissens i regjering. Altså har de markert sin motstand. Men det endrer ikke utfallet av saken.

Det som kan redde regjeringen onsdag er at det ifølge innpisker Per-Willy Amundsen nok er for få tilstede på gruppemøtet. Og saken står ikke på dagsorden.

– Jeg tror nok ikke dette kan voteres over på møtet. Alt for mange er ikke tilstede, en så viktig sak bør stå på innkallingen, opplyser han til Nettavisen. Han skal selv være på årsmøtet til Tromsø Frp, hvor han ikke forventer heiarop etter denne saken.

Utmeldinger og velgere forbanna

Hele tirsdag er det kommet inn kraftige tilbakemeldinger til flere Frp-politikere om saken. Flere lokallagsledere Nettavisen har snakket med bekrefter at de har mottatt flere utmeldinger i løpet av dagen.

Bård Hoksrud la tirsdag ettermiddag ut et Facebook-innlegg hvor han markerer tydelig avstand til beslutningen. Til Nettavisen sier han at det er bare å ta en titt på kommentarfeltet, så ser man hva folk i Frp mener om saken.

På hans profil har det kommet over 150 kommentarer i løpet av få timer.

Flere lokale Frp-politikere med lang fartstid i kommunestyret eller andre organer, sier nå at de har fått nok.

– Enda en grunn til at Frp bør vurdere denne håpløse regjeringsdeltagelsen. Begynte bra men ser ut til å ende i katastrofe, skriver Egil Nerhovde som er tillitsvalgt i partiet.

En annen tillitsvalgt i partiet skriver: – Hva er poenget med å ha Frp i regjering når de ikke får gjennomslag for noe som helst?