Gå til sidens hovedinnhold

Full kollaps i oljeprisen i USA – prisen sank med 130 prosent

Oljeprodusenter i USA måtte mandag betale for å bli kvitt olje, etter en totalkollaps i markedet.

NEW YORK (Nettavisen/NTB) Årsaken til den ekstreme prisnedgangen på olje av typen West Texas Intermediate (WTI), er at etterspørselen er kraftig redusert og at oljelagrene nesten fulle.

Falt til 0,19 dollar fatet

Kollapsen i prisen på amerikansk råolje som fant sted på mandag er historisk. Mandag falt prisen først ned til under 1 dollar fatet.

Ifølge CNBC var det først en historisk ny bunnotering på 0,19 dollar fatet, noe som tilsvarer en prisnedgang på over 98 prosent. Kort tid senere gikk prisen i minus, og på det meste var prisen ned hele 130 prosent, ifølge CNBC.

– Dette er helt vilt, jeg har aldri sett noe lignende, sier Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea. Hun peker på koronapandemien som en sentral årsak til priskollapsen, den har ført til en solid svikt i etterspørselen.

– Det er ingen som vil ha oljen, sier hun. Da handelen i New York stengte mandag, kostet det 37,6 dollar å kvitte seg med et fat olje.

Prisen på olje av typen West Texas Intermediate (WTI) er den laveste siden 1983, da denne kontraktstypen debuterte, skriver Financial Times.

Det at prisen på amerikansk råolje ble negativ, betyr at produsenter kan bli nødt til å betale kjøpere for å overta olje de ikke har plass til å lagre. Totalkollapsen mandag fører til at produsenter betaler opp mot 40 dollar fatet for å bli kvitt den.

Salg helt ned i 1 cent per fat ble også registrert for olje med leveranse i mai.

WTI-olje med leveranse i juni holdt seg bedre i pris, den ble omsatt for rundt 22 dollar fatet.

Les også: Nordsjøoljen opp fem prosent etter Opec-avtale om produksjonskutt

Det lave prisnivået skyldes i utgangspunktet svekket etterspørsel som følge av koronakrisen.

Nedgangen i oljeprisen, førte også til nedgang på Wall Street mandag. Dow Jones endte ned 592 poeng, 2,4 prosent.

Ifølge E24 påvirkes også kronekursen av prisfallet. De skriver at dollaren plutselig ble ti øre dyrere på en halvtime.

Les også: Opec: Oljeproduksjonskutt avhenger av tilslutning fra Mexico

Les også

Lover å røpe alt om hemmelighetsfull sexklubb for de aller rikeste

Fyller opp lagre

Ifølge Financial Times har etterspørselen falt med så mye som en tredel på grunn av pandemien

Siden salget går tråere, blir mye olje i stedet plassert i store lagre rundt om i verden. Årsaken til priskollapsen mandag er at flere oljelagre i USA er i ferd med å fylles opp, blant dem det viktige lageret Cushing i delstaten Oklahoma.

– Bekymringen øker for at lagre i USA vil gå tomme for kapasitet, heter det i en analyse fra den australske banken ANZ.

Fikk Wall Street til å falle

Børsene på Wall Street falt som følge av oljekollapsen mandag. Industriindeksen Dow Jones stengte med en nedgang på 2,4 prosent.

Fallet på den brede S&P-indeksen var noe mindre, og aksjekursene endte ned 1,8 prosent.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen slet også, og stengte med en nedgang på 1 prosent.

Tidligere på dagen begynte prisen på amerikansk lettolje å synke kraftig. Mandag kveld måtte oljeprodusentene betale over 37 dollar fatet for å bli kvitt olje. Årsaken er at de amerikanske oljelagrene er i ferd med å bli fulle som følge av lav etterspørsel etter at koronapandemien rammet verden.

Nordsjøolje faller mindre

Siden kapasitetsproblemet er størst ved de amerikanske lagrene, er ikke prisen på nordsjøolje like sterkt berørt. Den er likevel ned rundt 8,5 prosent mandag kveld.

Dette fører til at prisforskjellen mellom nordsjøolje og amerikansk lettolje er blitt mye større enn normalt. Også WTI-olje for levering i juni har falt mindre enn tilsvarende olje for levering i mai.

Les: Kona ville arvet mareritt-gjelden dersom han døde av koronaviruset

Men selv om nordsjøoljen ikke er like hardt rammet av lagringsproblemet, synker prisen også på denne oljetypen. Nordsjøolje av Brent-kvalitet hadde falt 5,7 prosent til 26,5 dollar fatet mandag kveld, viser Bloombergs oversikt.

Samtidig falt hovedindeksen på Oslo Børs rundt 1 prosent.

Les også

Kona til Tom Hanks sier hun ble slått ut av malariamedisin etter koronasykdom: - Ekstreme bivirkninger

80 prosent ned

Så sent som i januar kostet amerikansk lettolje over 60 dollar fatet, og prisen har siden da falt over 80 prosent.

I mellomtiden har ekstreme tiltak mot koronapandemien i en rekke land fått store deler av økonomien til å stanse opp. Ikke minst påvirkes behovet for olje av at store deler av flytrafikken er stanset.

NYHETSSTUDIO: Få de siste nyhetene om viruspandemien

– Verden bruker mindre og mindre olje, og produsentene merker nå hvordan det påvirker prisene, sier Bjørnar Tonhaugen i det norske analyseselskapet Rystad Energy.

Han legger til at produksjonen mange steder fortsetter som før, og at oljelagrene fylles opp dag for dag.

Oljeavtale

I forrige måned ble oljeprisfallet forsterket av at Saudi-Arabia og Russland ikke ble enige om forlengelse av en avtale om produksjonskutt.

Opec-landene, Russland og andre oljeproduserende land ble til slutt enige om en ny avtale for halvannen uke siden. Men det ventes ikke at den blir effektiv nok til å motvirke effekten av koronakrisen.

– Det har ikke tatt markedet lang tid å skjønne at Opec pluss-avtalen i sin nåværende form ikke vil være nok til å skape balanse i oljemarkedet, sier Stephen Innes fra selskapet AxiCorp.

Kommentarer til denne saken