I går kunne Nettavisen fortelle prisen på strøm er i ferd med å få seg en kraftig knekk på både kort og lang sikt. Lavere gasspriser trekker ned hva markedet tror om strømprisen i vinter - og betydelige mengder vind og nedbør ruller nå inn over Nord-Europa.

Les også: Dårlig vær sender strømprisen rett i bakken

I dag fortsetter denne trenden. Gassprisen er ned enda et par prosent, mens forventningene om vinterens strømpriser i Norden er ned ytterligere 7 prosent. Dette skjer til tross for at Russlands eksport av gass til Italia nå har stoppet opp.

Kraftig fall i onsdagens strømpris

Og som en direkte konsekvens av økt fornybarproduksjon både i England og på kontinentet, samtidig som temperaturene tilsier lite behov for verken kjøling eller oppvarming, presses prisene på strøm i Sør-Norge ned mot et nivå som vi ikke har sett på lang, lang tid.


Nordpool melder at strømprisen i Sør-Norge faller hele 74 prosent i morgen. Den blir i snitt blir 0,66 kroner per kWh inkludert moms, ned fra 2,57 kroner i dag (tirsdag).

Minus-priser i Sverige og Finland

Helt på slutten av dagen blir strømproduksjonen i store deler av Norden høyere enn forbruket. I Norge faller prisen til bare et par øre, hele Sverige og Finland faktisk får negative priser.

Strømprisen i dag og i morgen.

I Nord- og Midt-Norge fortsetter prisene omtrent som de har vært den siste tiden, men påvirkes kraftig når det er kraftoverskudd i Norden.

Annonse: Her finner du billig strømavtale der du bor

Import og eksport

Den høye fornybarproduksjonen gjør at Sør-Norge nå både importerer og importer om hverandre.

  • England: 13,9 GWh netto eksport
  • Danmark: 9,4 GWh netto import
  • Tyskland: 6 GWh netto eksport
  • Sverige (SE3): 12,3 GWh netto import

Det er verdt å nevne at prisene i Sør-Norge ble vesentlig lavere, enn det markedet trodde da det var auksjon på strømkabelen mellom Norge og England tidligere i dag. Da trodde man på en snittpris som var over dobbelt så høy.