*Nettavisen* Økonomi.

Full krangel om Hellas gjeld

Foto: AP/Scanpix

Klarer ikke bli enige om hvor mye landet må betale.

23.01.12 21:32

Det har den siste tiden vært forhandlinger om hva som skal gjøres med Hellas' gjeld til den private sektoren.

Hellas sliter som kjent med enorm gjeld, og en restrukturering er avgjørende for at landet skal komme seg helskinnet ut av krisen de er inne i.

Etter flere runder med forhandlinger kom Hellas og deres private kreditorer fram til at de private obligasjonseierne skulle ta et tap på 65 til 70 prosent.

Uenige etter krav fra EU og IMF
En del av restruktureringen går imidlertid ut på å bytte ut eksisterende greske statsobligasjoner med nye langsiktige obligasjoner, for å få den greske gjelden ned fra 160 prosent til 120 prosent av BNP i 2020, noe som er mer bærekraftig.

Les også: Truer med å saksøke Hellas

Der har det blitt problemer etter at EU og det internasjonale pengefondet (IMF) brøt inn i forhandlingene.

- Gjeldsforhandlingene mellom Hellas og de private kreditorene har kokt ned til dragkamp om kupongrenta på de nye obligasjonene, med halvparten så høy pålydende verdi, som kreditorene skal få i bytte for de gamle, skriver sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, Knut Anton Mork, i sin morgenrapport.

- Fredag ettermiddag gikk det rykter om en enighet om en rente på litt over 4 prosent. Da grep imidlertid EU og IMF inn og sa de ikke ville akseptere mer enn 3,5 prosent for at det skulle være penger igjen til dem, forteller Mork.

Langt igjen til løsning
Etter EUs krav reiste forhandlerne for de private kreditorene fra Aten med en uttalelse om at de hadde gitt sitt maksimale tilbud.

Forhandlingene skal fortsette på telefon, og et teknisk team blir igjen i Aten, men det er lite trolig at man ser ser et resultat før mandagens finansministermøte for eurosonen.

Det er heller ikke sikkert at alle kreditorene vil akseptere avtalen, selv om en enighet nås mellom forhandlingsdelegasjonene.

- Mye står altså igjen, medregnet masse juridisk småplukk, så det haster virkelig om de skal bli ferdige til å innfri de store forfallene 20. mars. Riktig nok kommer det nå uttalelser fra Brussel om at det kan bli aktuelt med et overgangslån om det skulle bli nødvendig. Men samtidig står frontene steilt mot hverandre, så ingen ting er avgjort, uttaler Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets.

Forhandlingene om omfanget av involveringen fra privat sektor i den greske gjeldssaneringen er en viktig del av den andre finansieringspakken.

Uten den andre redningspakken fra eurosonen og IMF, vil ikke Hellas klare å betale tilbake 14,5 milliarder euro, eller i overkant av 111 millarder kroner, i gjeld som forfaller i mars. Hvis Hellas skulle misligholde denne gjelden, kan det skade hele økonomien i eurosonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.