Gå til sidens hovedinnhold

Full ordkrig i Pizzabakeren-sak: – Han løy om sin bakgrunn

Styrelederen i Pizzabakeren i Sverige, Hans Erik Lewin mener Thomas Bekkelund «løy om sin bakgrunn» . Det tilbakeviser Bekkelund selv.

Mandag fortalte Nettavisen om norske Thomas Bekkelund som forrige uke ble avskiltet som Pizzabakeren-franchisedriver i den svenske byen Jönköping.

Bekkelund hadde drevet restauranten i under et år, da det i løpet av våren oppstod en uoverensstemmelse med den svenske grenen av Pizzabakeren sentralt.

Han sa til Nettavisen at han flere ganger hadde forsøkt å ta opp med ledelsen hvordan kontrakten de hadde inngått hadde blitt fulgt, der Bekkelund da mente Pizzabakeren ikke hadde innfridd på sin side av avtalen.

Ble avskiltet og politiet ble tilkalt

Han hyret også en advokat til å gå gjennom avtalen. Det hele endte med at styreleder og daglig leder i Pizzabakeren i Sverige sentralt troppet opp i restauranten hans onsdag morgen forrige uke.

Der mener Bekkelund at han ble utsatt for trusler da han ikke gikk med på diskutere kontraktsforholdet dem imellom uten en advokat til stede.

Politiet ble så tilkalt og Pizzabakeren-sjefene dro fra stedet. Senere på dagen var tilgangen til kassa- og bestillingssystemer kuttet og de ble nødt til å stenge. Dagen etter hadde noen også fjernet Pizzabakeren-skiltene fra restauranten.

Hans Erik Lewin i Pizzabakeren Invest Sverige har en annen oppfatning av hvordan det dårlige forholdet til Bekkelund oppstod. Tilsvaret kan du lese nederst i denne saken:

Les også

Thomas ble avskiltet av Pizzabakeren i Sverige: – Det er helt jævlig, vi har jobbet så hardt

– Løy om sin bakgrunn

Nå kommer styreleder i Pizzabakeren Invest Sverige, Hans Erik Lewin med flere detaljer, og konkluderer med at Thomas Bekkelund aldri skulle fått starte opp som franchisedriver for Pizzabakeren i første omgang.

Han sier til Nettavisen at de ble kjent med sider ved Bekkelunds bakgrunn som de mener han har latt være å informere om.

– I tilfellet Jönköping har vi mislyktes ved rekrutteringen av franchisetaker til den enheten. Bekkelund løy om sin bakgrunn, økonomi og mer, og vi kjøpte dessverre løgnene hans. Det er helt opp til oss at vi mislyktes i kontrollen over hans bakgrunn og dermed rekrutteringen, sa Hans Erik Lewin i Pizzabakeren Invest Sverige til Nettavisen.

Dette oppgir Lewin som grunnlag for at kontrakten ble sagt opp:

– Vi har, i samråd med våre advokater, sagt opp franchiseavtalen for Bekkelund på grunn av vesentlig og alvorlig avtalebrudd med umiddelbar virkning og har full dekning for dette i avtalen, sier Pizzabakeren Sverige-sjefen.

De konkrete avtalebruddene som refereres til i oppsigelsesbrevet er at Bekkelund «har opptrådt illojalt og gjennom sine handlinger skadet kjedens interesser alvorlig. Han har også lagd badwill som har skadet hele kjeden».

Les også: Stein Erik Hagen kjøper pizzakjede

Benekter bakgrunnsløgn

Thomas Bekkelund er ikke enig i at han «løy om sin bakgrunn, økonomi og mer», slik Hans Erik Lewin påstår.

– Jeg blir ikke overrasket over noe fra den kanten. Min bakgrunn var aldri en del av samtalene. Hva jeg skal ha løyet om blir derfor vanskelig å svare på. Dette med min bakgrunn, som de kaller det, kom frem først etter at jeg stilte spørsmål om betingelsene i kontrakten, sier Bekkelund og fortsetter:

– Jeg har ingenting å skjule i min bakgrunn som skulle være til hinder for rekruttering av meg, eller ha relevans til saken her i Sverige, sier nordmannen.

Les også: Rema 1000-sjefen går på dagen

Ga falsk forklaring for 20 år siden

Det Lewin sikter til med Bekkelund sin bakgrunn er en dom han fikk i 2001. Da ble han dømt til 30 dager på arbeidskoloni for å ha oppgitt falsk forklaring til politiet i en etterforskning.

Saken som Bekkelund da ble dømt for falsk forklaring i var etterforskningen av Tina Jørgensen, som forsvant den 24. september 2000 og ble funnet død en måned senere. Saken har vært mye omtalt i mediene, og per dags dato er ingen dømt for drapet.

Bekkelund har tidligere vært åpen om hendelsen i lokale medier i Stavanger, der han kommer fra.

– Jeg angrer på at jeg løy. Jeg gjorde et dumt valg som satte meg i den situasjonen. Jeg kan aldri fraskrive meg ansvaret. Jeg skulle så gjerne hatt det ugjort, sa han til avisen Fædrelandsvennen i 2018.

Ønsket å starte på nytt i Sverige

– I 18 år har jeg levd med beskyldningene. Med blikkene. Utfrysningen, sa han til avisen i 2018 og ba folk om å forstå at dommen ikke har noe med selve drapet å gjøre.

Til Nettavisen forteller han at fokuset saken har påført ham i lokalsamfunnet, er en av grunnene til at at han ønsket å starte på nytt et helt annet sted – og dermed endte opp i den svenske byen Jönköping.

- Jeg synes det er latterlig at man skal tåkelegge med noe som er 21 år tilbake i tid. Det er jo ikke relevant for problematikken i Sverige. Man skulle tro man aldri blir ferdig med saken, sier en oppgitt Bekkelund.