Forhandlingene om statsbudsjettet for neste år er på overtid, og søndag ble budsjettforhandlingene flyttet fra Stortinget til Statsministerens kontor (SMK).
En av stridssakene mellom regjeringspartiene og SV er bistand. Stortinget har nemlig et vedtatt mål om at 1 prosent av bruttonasjonalinntekt (BNP) skal brukes på bistand, mens regjeringen har foreslått å bruke mindre.
På grunn av skyhøye gasspriser vil den ene prosenten utgjøre mer enn årets bistandsbudsjett, totalt 58,1 milliarder kroner.
– Internasjonal solidaritet trengs mer enn på lenge. De siste årene har verden blitt en verre plass å være for mange, påpekte SVs utenrikspolitisk talsperson, Ingrid Fiskaa, i Politisk kvarter på NRK mandag morgen.
Dette skriver avisene om økonomi mandag 28. november
Se video fra NRK-debatten:
– Pandemien og nedstengningen har ført til en eksplosjon i ulikhet og fattigdom. Vi har fått krigen i Ukraina med svært høye matvarepriser som resultat over hele verden, og så har vi de underliggende problemene med klimaendringene og naturødeleggelser som fratar folk livsgrunnlaget sitt. I en sånn situasjon kan vi ikke i Norge mure oss inne med de ekstraordinært økte inntektene landet nå har på grunn av krigspriser på gass, argumenterte Fiskaa.
SV foreslår dobling av dieselavgift for varebiler: – Urimelig og virkelighetsfjernt
– Verden vil ikke forstå
Regjeringen vil bruke 0,75 prosent av BNP på bistand, mens SV står fast på at dette er for lite.
– Det store problemet her er at regjeringen ikke vil opprettholde det vi har vært enige om i lang tid, at Norge skal bruke én prosent av landets inntekter på internasjonal solidaritet. Det er et anstendig og ganske forsiktig mål, sa SV-politikeren, og understrekte:
– Det er ikke rett tidspunkt å gå vekk fra det nå, og å bruke argumentet om at vi har for mye inntekter, det vil jo ikke bli forstått i resten av verden. Det forstår heller ikke vi.
SV vil bruke de ekstraordinære inntektene fra gass til bistand – penger som skal overføres direkte og ikke føres i statsbudsjettet i et eget solidaritetsfond.
Renate Søderlund (46) ble rørt av henvendelsene fra fremmede: – Så søtt
Frp: – Imperialisme
Fremskrittspartiet vil imidlertid kutte enda mer enn regjeringen, og bruke kun 0,55 prosent av statens inntekter til bistand.
– Det som Ingrid Fiskaa sier, at verdenssituasjonen er ille, det er det ingen som er i tvil om. Men vi begynner i en annen ende – virker bistand? sa Frps utenrikspolitiske talsperson, Christian Tybring-Gjedde, i Politisk kvarter.
Tybring-Gjedde viste til at verdenssituasjonen har blitt verre de siste årene.
– Det er ikke nødvendigvis på grunn av bistand, men til tross for bistand muligens. Vi har altså mer korrupsjon, mer nød, mer fattigdom, mer sult, flere flyktninger og klimaendringer, hvis man skulle tro på det. Alt dette blir verre år for år, sa han, og la til:
– Det at vi kommer inn med enda mer penger på disse områdene, er en form for imperialisme der den hvite mann kommer inn og forteller den svarte mann hvordan verden skal styres. Jeg mener det er galt, og at vi skal fokusere på nødhjelp og at det er det viktigste, enten det er flomkatastrofe eller andre ting, så bør vi gå inn med nødhjelp så det monner.
– Hvorfor kutte så mye i år? spurte programlederen.
– Det er fordi det ikke virker, konstaterte Tybring-Gjedde.
Høyre beholder det meste av Vedums skatteøkninger: – Veldig overraskende
Skulle vært ferdig
Forhandlingene om statsbudsjettet skulle etter planen ha vært ferdig innen fredag, slik at de kunne rekke finanskomiteens innstilling. Nå er neste frist torsdag denne uken, da budsjettet etter planen skal stemmes over.
Det er fortsatt medlemmer fra finanskomiteen på Stortinget som forhandler, men partilederne er påkoblet i prosessen, ifølge NTB.
Nektet å møte i NRK-studioet: Nå angrer hun
Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har forhandlet siden 7. november for å komme til en avtale om neste års statsbudsjett. Siden Ap og Sp er en mindretallsregjering, må de ha støtte av et annet parti i Stortinget for å få flertall for budsjettet