Ingen bør være overrasket over raseriet i Fremskrittspartiet etter regjeringens beslutning om å hente tilbake til Norge en norsk kvinne og hennes to barn.

«Norske myndigheter skal ikke under noen omstendigheter hjelpe eller medvirke til at IS-krigere eller IS-kvinner kommer tilbake til Norge», lyder vedtaket fra Fremskrittspartiets øverste organ.

Den politiske plattformen til de fire regjeringspartiene sier ingen ting om IS-krigere eller IS-kvinner, men også Fremskrittspartiets leder sier at partiet vil bidra til å hente hjem barna som oppfattes som uskyldige ofre for foreldrenes terrorvirksomhet.

Det står også i landsmøtevedtaket at «dersom barn med norsk statsborgerskap er blitt foreldreløse eller er uten omsorg av familien i utlandet, kan norske myndigheter bistå, ta over omsorgen og hente hjem disse barna slik at de kan ivaretas innenfor trygge rammer».

Dette er synspunkter som deles av ledende Høyre-politikere. Partiets justispolitiker Peter Frølich: - Utgangspunktet til norske myndigheter er at vi ikke rir ut i verden og hjelper alle som har et ønske om å komme seg ut av kinkige situasjoner, sa Frølich til Nettavisen i fjor vår.

Les også: Regjeringsdrama: Grande med hysj-beskjed til Frp

Den brutale virkeligheten i denne saken er at IS-kvinnen det er snakk om nektet norske myndigheter å hente hjem bare barna, og at hennes sønn angivelig risikerte å dø av helseproblemer i flyktningeleiren. Brutalt sagt brukte moren sitt eget barn som gissel for å bli hentet hjem til Norge.

LES OGSÅ ERIK STEPHANSEN: Om begeret er fullt, kan du jo godt bare få et større

Dermed oppstår en vanskelig situasjon for regjeringen. Venstre og Kristelig folkeparti kan ikke stå stille og se på at et norsk barn dør uten at de gjør noe, og Fremskrittspartiet kan ikke under noen omstendigheter hente hjem IS-kvinnen.

Som alle nå vet valgte flertallet i regjeringen å ta hensyn til barna og hente hjem IS-kvinnen mot Fremskrittspartiets ønske. Dette har Frp-leder Siv Jensen visst i flere måneder, men hun har trolig undervurdert reaksjonene i sitt eget parti. Mange steder i partiet er det nå opprør og stortingsgruppen forlanger gjennomslag for Frp-standpunkter for å godta dette nederlaget.

- Jeg kan bekrefte at norske myndigheter akkurat nå gjennomfører en uthenting av et antatt sykt norsk barn smamen med barnets mor og ett søsken fra Al Hol-leiren i Syria. Det gjøres på humanitært grunnlag fordi vi frykter sykdom hos barnet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG.

Paradoksalt bruker IS-kvinnen sitt eget barn som gissel for å komme tilbake til Norge, mens Fremskrittspartiet bruker hjemhentelsen av den samme kvinnen som «gissel» for å få politisk gjennomslag.

Det er nærliggende å sitere Otto von Bismarck: - Den som vet hvordan lover og pølser blir laget, får aldri mer en rolig natts søvn.

Hva tror du om hva Fremskrittspartiet vil gjøre? Svar på gallupen før du leser resten av artikkelen som er under spørreundersøkelsen.

Poenget er at politikken drives av kompromisser og små og store seire og nederlag. Der opposisjonen stort sett får lite gjennomslag, må regjeringspartiene tåle at de vinner noen slag, og taper andre.

I den konkrete saken er alle de fire partiene enige om å hente hjem de to uskyldige barna, og Fremskrittspartiet ville fått store problemer med å forsvare sitt standpunkt hvis ett av barna døde i flyktningeleiren.

Les også: Frp-lederen: Kravlisten trolig klar torsdag

På den annen side: Ved å akseptere IS-kvinnens krav, har norske myndigheter laget en presedens for at hardt mot hardt lønner seg for personer som vil bli arrestert, mistenkt for terrordeltakelse straks de kommer på norsk jord.

Det er en praksis som Fremskrittspartiets landsmøte er konsekvent imot, og det kan ikke forbause noen av regjeringspartnerne at partiets grunnplan ville reagere.

Den eneste løsningen på dilemmaet er at norske myndigheter skaffer seg hjemmel for varig eller midlertidig overtak av omsorgen for barna og henter hjem disse, med eller mot mødrenes vilje. Inntil det skjer, vil mødrene i praksis ha makten til å presse seg med på hjemsendelsen.

Hvis Fremskrittspartiet virkelig bruker en sak med en enkeltperson som grunnlag for å gå ut av regjeringen, så blir det etterlatte inntrykket at partiet ønsket en død i skjønnhet.

Taktisk kan det være kortsiktig smart, for det er lettere å argumentere offentlig med at IS-terrorister må forbli der de er, enn å argumentere for å hente dem hjem. Men langsiktig strategisk er det en dødslinje for Fremskrittspartiets seks og et halvt år som regjeringspartner og troverdig politisk alternativ.

Veien tilbake til regjeringskontorene blir lang og tornefull.

PS! Hva mener du? Er det rett av Fremskrittspartiet å forlate regjeringen på denne saken, eller mener du at hensynet til uskyldige barn teller tyngre? Skriv et leserbrev!