OSLO (Nettavisen): Henning Kilset gikk søndag 16. mai ut på Twitter og uttrykte sin frustrasjon over de gjeldende reglene for karatenehotell.

Stedatteren hans Maria (21) er student i USA med et fotballstipend og hadde for flere måneder siden forhåndsbestilt reise tilbake til Norge igjen 15. mai.

– Hun er fullvaksinert med Pfizer i USA og har fulgt prosedyrene for hvordan man rapporterer til det norske helsevesenet. Men en uke før hun skulle tilbake endret regjeringen på reglene slik at alle på reise utenfor EU, EØS og Storbritannia må på karantenehotell, forteller Kilset til Nettavisen.

Han forklarer at det norske koronasertifikatet på Helse Norges sider viser at hun er fullvaksinert, men likevel får hun ikke tilbringe karantenetiden hos Kilset og moren i Drammen. I stedet har Maria blitt internert med hundrevis av andre på karantenehotellet Scandic Solli.

Det til tross for at hun tok tre tester i løpet av reisen tilbake til Norge, samt en siste test da hun ankom flyplassen på Gardemoen. I USA har hun dessuten levd under et strengt regime som fotballspiller, med testing to ganger ukentlig.

Les også: Ektepar nektet karantenehotell etter Spania-tur – ilagt bot på 20.000 kroner hver

– Faller på egen urimelighet

– Jeg synes det er veldig rart. Hun har ikke gjort noe galt, og reisen hennes har vært nødvendig ifølge koronaforskriftene. Også dette med regler på koronahotellene virker veldig tilfeldig og rart. De kommer med en pekefinger om at man må forbli på hotellet, men samtidig kan man gå på butikken, apoteket og være inntil fire timer ute om dagen, sier Kilset og legger til:

– Karantenereglene er akkurat de samme som ved hjemmekarantene, men hun må være i samme bygning som mange flere mennesker som kommer og går når de vil.

Den Drammen-baserte mannen sliter også med å finne disse reglene registrert i noe lovverk. Hotellet skriver i et infoskriv til de internerte gjestene at man kan bli anmeldt om at man bryter disse reglene.

– Det må være mulig å stille spørsmål til smittevernsdelen av dette også. Den delen som går på at karantenehotell skal stagge reiselysten faller på sin egen urimelighet. En ting er hvis det var reisende som kom hjem fra Syden, men arbeidstakere og studenter rammes av dette, understreker Kilset.

Les også: WHO advarer Norge og resten av Europa før sommerferien

–Hva er poenget?

Han reagerer også på at regjeringen har brukt den indiske virusvarianten som et argument til å være ekstra strenge med karantenehotellene.

Enn så lenge er alle reisende fra land utenfor EØS/Schengen pålagt karantenehotell, uavhengig av formålet for reisen, men fredag lempet regjeringen på reglene for karantenehotell: Fra og med torsdag 27. mai får reisende fra europeiske land med færre enn 150 nye smittede per 100.000 innbyggere ha karantenen hjemme eller et annet egnet karantenested. Da må i tillegg maks fire prosent av dem som testes i landet være positive.

Reisende fra Storbritannia, EØS-/Schengen-land som har flere smittede enn 150 per 100.000, må være på karantenehotell fram til de har fått en negativ test tatt tidligst etter tre døgn.

Les også: Lei av pinne i nesa og halsen? Denne covid-testen fungerer som en alkotest

Maria er dermed ikke unnlatt karantenehotellet, til tross for at USA har 134,4 smittede per 100.000 innbyggere.

– Men samtidig åpner man for reisende fra Storbritannia, som har blant de største forekomstene av den indiske varianten. Det blir brukt argumenter som ser ut til å passe her og der, men jeg sliter med å se logikken, sier Kilset.

Han understreker at stedatteren hans heldigvis ikke rammes like hardt økonomisk, da regelendringen for karantenehotell skjedde da oppholdet startet før 20. mai 2021, i henhold til paragraf 5 i koronaforeskriftene.

Likevel skjønner han ikke hvorfor stedatteren ikke kan få tilbringe karantenen hjemme i Drammen, 30 kilometer unna Oslo sentrum.

– Hun kan jo også være borte fra hotellet uten kontroll, hva er poenget da?

Les også: Dødsstanken brer om seg - norsk næringsliv blar opp millioner

For å unngå forfalskninger

Nettavisen har vært i kontakt med Justisdepartementet, og blant annet spurt om hvorfor Maria - som er fullvaksinert - må tilbringe karantenetiden på hotell og ikke hjemme.

Statssekretær Lars Jacob Hiim oppgir i en mail at det er viktig å ha sikker og verifiserbar dokumentasjon for vaksinestatus, blant annet for å unngå forfalskninger.

Norske myndigheter har ikke utarbeidet et eget koronasertifikat ennå, og har ikke landet på hva slags krav som skal stilles til andre lands koronasertifikat.

– Det er for tidlig å si akkurat når vi kan konkludere med at vi har en tilstrekkelig sikker og verifiserbar løsning, skriver Hiim.

Han skriver at det dessverre er helt nødvendig med tiltak for å begrense importsmitte, og at det er bakgrunnen for karantenehotellordningen. Karantenehotell har vist seg å være et effektivt og målrettet virkemiddel for å hindre importsmitte, ifølge Hiim.

– Smittevernmyndighetene har gjentatte ganger fremhevet karantenehotell som et viktig smitteverntiltak for å bremse mer smittsomme og alvorlige virusvarianter fra utlandet. For eksempel uttalte Helsedirektoratet 28. april 2021, at det fortsatt er bekymring for import av mer smittsomme virusvarianter. Det er derfor viktig med fortsatte tiltak mot importsmitte, skriver Hiim.

Les også: Åpner skjenking, restauranter og treningssentrene i Oslo neste onsdag