Fusjoner og oppkjøp i skuddet

En skyfri økonomisk himmel sørget for nesten 50 prosent oppgang i fusjoner og oppkjøp i fjor.

05.01.05 11:15

I løpet av de 11 første månedene i 2004 ble det gjennomført nesten 18.500 oppkjøp eller fusjoner i norsk næringsliv, viser en undersøkelse gjennomført av revisjons- og rådgivningsselskapet KPMG.

Dette er en oppgang på 47 prosent i forhold til samme periode i 2003, og den samlede verdien av oppkjøpene og fusjonene er ifølge selskapet 1,53 milliarder dollar, eller drøyt 9,5 milliarder kroner, skriver Stavanger Aftenblad.

Skal bli mer

Ifølge KPMG er dette en trend som sannsynligvis vil forsterke seg, på bakgrunn av det generelle oppsvinget i internasjonal økonomi. Ifølge tall fra det internasjonale valutafondet (IMF) har verdensøkonomien ikke vist en sterkere vekst de siste 30 årene.

Lav rente, sterk krone, positive konjunkturutsikter, et aksjemarked i «all time high» og generelt bedre inntjening, er ifølge KPMG en klar indikasjon på at flere bedrifter vil se seg om etter investeringsmuligheter.

De tre største transaksjonene i fjor var spanske Banco Santanders kjøp av Elcon Finans, DnB NORs kjøp av deler av virksomheten til Skandiabanken i Sverige og svenske Industri Kapital AB, som kjøpte 80 prosent av importgrossisten Terje Høili AS for 2,3 milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.