Gå til sidens hovedinnhold

Fyrer løs mot SV: – Deres politikk gir mer fattigdom

Høyre mener SV driver med narrespill i fattigdomspolitikken.

SVs landsmøte i helgen kom med gjentatte kanonskudd mot Høyre-regjeringen sosiale politikk. Partileder Audun Lysbakken mente regjeringen aktivt bidrar til økte sosiale forskjeller, og ønsker kraftfulle tiltak mot fattigdom.

Men som tallene fra SSB viser, er det i stor grad innvandring som fører til økt barnefattigdom i Norge.

SSBs siste tall viser at 87 prosent av økningen i barnefattigdom siden 2006 skyldes innvandring til Norge.

Les mer: Høyre-topp ut mot Ap: – Dobbelmoralsk på importsmitte

– Økt innvandring fører til mer fattigdom

– SV sin politikk vil gi økt innvandring til Norge. Vedums venner på ytre venstre vil gi amnesti til migranter som har opphold seg ulovlig i landet i 10 år, øke antall kvoteflyktninger, liberalisere asylretten, gi statsborgerskap uten krav til norskkunnskaper, og gi permanent opphold selv om man mottar sosialhjelp, sier Høyres innvandringspolitiske talsmann Ove Trellevik til Nettavisen.

Han mener det er helt åpenbart at SVs innvandringspolitikk vil føre til økt fattigdom i Norge.

– Hvis målet er mindre fattigdom, bør SV stramme inn sin innvandringspolitikk og i stedet hjelpe i nærområdet. Det vil også gjøre integreringen enklere, da altfor få migranter har forutsetninger for å enkelt kunne integreres i høykostland som Norge, sier Trellevik.

Les også: Terje Tvedt forlot NRKs lokaler: – Ville ikke bruke munnbind

De senere årene har Norge hatt en langt lavere asylinnvandring. Men det kommer etter en periode med meget høye ankomster. I tillegg har antallet kvoteflyktninger blir justert opp til 3.000 i året. Det ønsker SV å øke til minst 5.000 i året.

Blant barn uten innvandrerbakgrunn er andelen med «vedvarende lavinntekt» 5,8 prosent.

I gruppen norskfødte med innvandrerforeldre er andelen 33,8 prosent. Og blant barn som har innvandret er det 49,4 prosent.

Les også: Bahareh Letnes med nye sjokkuttalelser om Iran: – Helt på jordet

EU regner lavinntekt som inntekt under 60 prosent av medianinntekten i Norge. Det er 13,1 prosent av befolkningen som kommer under denne definisjonen. Ser man på enkeltgrupper er det 39,2 prosent av innvandrere fra Afrika, Asia mv, og 45,2 prosent av innvandrere med flyktningbakgrunn som er fattige.

Trellevik mener regjeringen har gjort mye for å bedre forholdene for fattige i Norge, men presiserer at den beste kuren mot fattigdom er en jobb.

– Uavhengig av årsak til fattigdomsutviklingen, er Høyres mål at familier med vedvarende lavinntekt skal ha gode liv. Derfor har vi gitt fattige familier billigere barnehage og SFO, og gitt flere barn mulighet til å delta på fritidsaktiviteter. Men den aller viktigste veien ut av fattigdom er fortsatt en god skole og å få flere i jobb.

– Tar penger fra fattige

Leder for kommunalkomiteen på Stortinget, Karin Andersen fra SV, mener dette viser hvordan Høyre ikke bryr seg om å løfte barnefamilier ut av fattigdom.

Les mer: Raser mot MDGs nei til sykkelvei: - Folk blir spyttet på av bilister

– Dette var en veldig omstendelig måte å si at Høyre ikke vil løfte barnefamilier ut av fattigdom. De velger jo heller å systematisk ta penger fra de som har dårlig råd og dårlig helse og ikke er i jobb, og deler ut til de mest velstående. Da blir det flere fattig, og det skader samfunnet, fordi da er det færre som kommer seg på beina og kan fungere godt i livet, arbeidslivet og samfunnet, sier Andersen til Nettavisen.

Hun mener man må se fattigdom som et globalt problem, og selv om de ikke befinner seg i Norge, er det ikke som om fattigdommen forsvinner.

Les mer: Knalltall for Støre fem måneder før stortingsvalget: - Det er en trend

– Ove Trellevik sier vel egentlig at det hadde vært mye bedre om innvandrere var fattige et annet sted enn i Norge. Men fattigdom blir ikke borte bare fordi man ikke ser på den, sier hun og legger til:

– Jeg skjønner at det er vanskelig for Trellevik å innse at hans egen regjering har gjort det mye, mye vanskeligere folk som trenger hjelp de siste årene, men det er likevel fakta. Vår politikk kan endre på det. Å flytte penger fra rike til fattige et fremmed begrep i Høyre, men kjernen av SV.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå