Gå til sidens hovedinnhold

Fyrverkeri skapte raseri - ulykkes-milliardæren sto bak

Det var Norges nest rikeste som sto bak det omstridte fyrverkeriet i Oslo torsdag kveld.

Som Nettavisen omtalte sent i går kveld, skapte det twitterstorm, fyrverkeriet som ble avfyrt 22.40 torsdag kveld.

- Fyrverkeriet i går var avslutning på Nor-Shipping Closing Ceremony og for å feire avslutningen på en fantastisk uke. Det ble annonsert der det skulle være annonsert, sier Per Martin Tanggaard, direktør for Nor-Shipping.

- Hvem er det som påkostet dette?

- Viking overlot arrangementet til Nor-Shipping i sin helhet etter at de kansellerte båtdåpen i respekt for det som skjedde på Donau. Det er Viking Cruise som har betalt for konserten og står bak fyrverkeriet økonomisk, sier Tangaard.

Les også

Varslet fyrverkeri på Akershus-kaia klokka 22.40: Fikk drøss med irriterte kommentarer tilbake

Viking Ocean Cruise er eid av rederen Torstein Hagen.

- Dette har skapt skarpe reaksjoner. Folk er rasende på bråket. Hva tenker du om det?

- Fyrverkeriet var varslet inn på forhånd og jeg fått med meg at det var reaksjoner. Det er ment som en feiring for arrangementet og hvis det er mange som har reagert negativt på dette, tar vi det til etterretning og ser på om vi skal gjøre det annerledes neste gang.

Donau og havariet på Nordvestlandet

Viking Ocean Cruise har vært ute i hardt vær den siste tiden.

Viking bekreftet torsdag morgen at skipet Viking Sigyn var involvert i en kollisjon med et cruiseskip i Donau, like ved Margaret-brua i Budapest. Syv personer er bekreftet omkommet og 21 er savnet.

Alle om bord var sørkoreanere, bortsatt fra et mannskap på to, som var ungarere. De to ungarerne oppgis å være blant de savne

Majoritetseier og styreleder i Viking Ocean Cruises, Torstein Hagen, fikk også mye kritikk etter havariet i Hustadvika utenfor Molde i vinter. Cruiseskipet «Viking Sky» fikk motorproblemer og sendte ut mayday-signal ved Hustadvika.

Les også

Bør reder-milliardæren gjøre opp for seg?

Hagen hyllet innsatsen og redningsarbeidet til norske myndigheter og frivillige etter havariet. Styrelederen sa blant annet at han var «stolt av å være norsk».

- Vi vil rette en stor takk til Hovedredningssentralen Sør-Norge, redningsmannskapet og alle andre som har bidratt i forbindelse med evakuering. De har handlet med profesjonalitet, dyktighet og iherdighet under svært vanskelige værforhold, sa Hagen da.

Men rederen betaler ikke skatt i Norge, og bidrar dermed ikke til finansieringen av slike redningsaksjoner.

Les også

Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet

God for 52 milliarder

Ifølge Kapital doblet Hagen formuen fra 26,2 milliarder til 52 milliarder kroner fra 2017 til 2018. Milliardæren meldte i 1985 flytting til utlandet. Hagen bor i dag i Sveits, landet der utenlandske statsborgere som tjener pengene sine utenfor Sveits verken må skatte av inntekt eller formue.

I 2017 betalte Hagen 59.784 kroner i skatt til Norge. Selskapet som eier «Viking Sky», Viking Ocean Cruises, er registrert i Bermuda.

Kommentarer til denne saken