OSLO/TRONDHEIM (Nettavisen Økonomi): Selskapet, som er Norges nest største sportskjeder, har 95 egeneide butikker med 2.200 ansatte, som er rammet av konkursen.

– Vi har en situasjon hvor dagens butikkstruktur og tilhørende kostnader ikke lar seg håndtere. Det blir som å øse en båt med et altfor stort hull i skroget. Jeg er lei for usikkerheten dette skaper for våre ansatte, men jeg mener vi har lagt et godt grunnlag som jeg håper en eventuell ny eier vil være interessert i å bygge videre på, sier Lars Kristian Lindberg, som tiltrådte som adm. direktør for ett år siden, i en pressemelding.

Les også: G-Sport har 117 års historie i Norge

Konkurs kommer etter av de mest snøfattige vinterne på lang tid, noe som bidro til konkursen. (se intervju lengre ned i saken).

Les også: Ikke spor av natursnø i skieldoradoet: Venter prisras på sportsutstyr

Nettavisen Økonomi er på kjøpesenteren Lade Arena i Trondheim mandag morgen. Der har de ansatte fått sjokkbeskjeden for bare 20 minutter siden, og vil ikke si noe om konkursen.

Varehussjef Stian Brudeset hos GMax på Lade Arena viser til pressemeldingen som er sendt ut, men opplyser til Nettavisen at de holder åpent frem til de får en annen beskjed.


Store tap

Gresvig har i en årrekke drevet sportsbutikker under to kjeder: G-Sport/G-Max og Intersport. Totalt består konsernet av i underkant av 95 egeneide butikker med mer enn 2.200 medarbeidere og en omsetning i 2019 på 3,2 milliarder kroner.

Selskapet har imidlertid slitt tungt i lang tid, og tapte i 2018 429 millioner kroner. Den bokførte egenkapitalen var ved utgangen av 2018 på 234 millioner. Gjelden i selskapet utgjorde da 1,1 milliarder.

100 franchisebutikker, altså butikker som drives av en selvstendig kjøpmann, er ikke omfattet av konkursen.

Samtlige butikker skal også holdes åpne frem til situasjonen er mer avklart.

Les også: Kraftig fall i norsk handel

– Vi har god dialog med banken, som har uttrykt vilje til å bidra til drift i en fase slik at bostyrer kan få kartlagt mulige interessenter og vurdert grunnlag for videre drift, sier Lindberg.

Høye kostnader

Olav Nils Sunde, styreleder i Gresvig Retail Group AS og O N Sunde AS, sier at kostnadene simpelthen er for store til å forsvare videre drift.

Les også: XXL-sjefen: - Mange er irriterte og frustrerte

– Som eier har vi stått bak selskapet og ledelsen gjennom både opp- og nedturer siden 2006, og vi har stor tro på den strategien som er utarbeidet, blant annet med tettere tilknytning til det internasjonale Intersport-systemet, verdens største sportskjede. Bare de siste tre årene har vi tilført mer enn én milliard kroner. Vi kan imidlertid ikke forsvare å tilføre selskapet ytterligere ressurser uten en grunnleggende endring i konsernets samlede kostnader. Dagens kostnadsnivå er rett og slett ikke tilpasset markedsforholdene, sier Olav Nils Sunde, styreleder i Gresvig Retail Group AS og O N Sunde AS.

Les også: Nille-sjef Kjersti Hobøl mener folk glemmer den kanskje viktigste grunnen til at norske butikker går konkurs

Pressekontakt Are Slettan i Gresvig opplyser til Nettavisen at det er halvparten av butikkene som blir direkte rammet av konkursen. Men foreløpig har de ingen oversikt over akkurat hvilke butikker det gjelder.

- Det er veldig tidlig i prosessen nå. Det skal oppnevnes et bostyre som vi ta tak i situasjonen og finne ut hva som skjer videre, sier han til Nettavisen.

Inntil videre vil butikkene drives som normalt.

Les også: XXL tapte millioner på lavpris-strategi. Nå legger den nye sjefen om

Slettan forteller at det store underliggende problemet er butikkstrukturen og kostnadene knyttet til blant annet husleie.

- Har den dårlige og milde vinteren vært en medvirkende faktor?

- Ja, det har vært en medvirkende årsak.

Gresvigs argeste konkurrent, XXL, stiger forøvrig til værs på børsen som følge av nyheten. Selskapet er opp 13 prosent etter at nyheten kom.

Ikke oversikt

Bostyrer Håvard Wiker sier at de nå bruker tid å få oversikt over situasjonen.

- Vi må få systemet opp og stå først, så får vi se. Vi har fått noen henvendelser allerede, sier han.

- Hvor lang tid tror du det tar før det kommer en avklaring?

- Vi får se, men jeg håper vi slipper at det tar mange uker.

Han sier at de håper å få med franchise-butikkene, som i utgangspunktet ikke er rammet av konkursen, i løsningen.

- Det er målsetningen vår at alle butikkene blir med videre, sier han.

- Kunne det være aktuelt for dem å fortsette som en uavhengig kjede?

- Nei, det er lite sannsynlig, sier han.

Ikke et stort problem for kundene

Varehandelekspert Odd Gisholt har ikke tro på Intersport og G-Sport vil finne nye eiere. Han mener imidlertid ikke at konkursen vil ha så mye å si for kundene.

- Det er jo fortsatt mange i bransjen, både XXL, Sport 1-kjeden, og alle outlet-butikkene som kommer mer og mer på markedet. Så det vil ikke være noe problem å få kjøpt sportsklær, sier han, og legger til:

- Men det er klart at det forsvinner et karakteristisk merke som vi har sett i mange tiår.

Gisholt tror det er mest på små steder man vil merke konkursen mest.

- På små steder hvor det er få sportsbutikker vil det jo bli færre tilbud i nærområdet, men det er ikke noe stort problem, mener han.

Det er imidlertid andre som vil bli mer berørt av konkursen.

- Det vil skade omdømmet for de selvstendige butikkene i Gresvig-kjeden som ikke blir berørt av konkursen. Samtidig er det trist for leverandørene som ikke får oppgjøret sitt, og det er sikkert en del ansatte som ikke finner arbeid, sier han.