*Nettavisen* Økonomi.

Ga 10 mill. - får 430 mill.

Medlemmene i LO kan se frem til god avkastning på investeringen i det rødgrønne regjeringsalternativet. Et skattekutt på 430 millioner kroner kan være like rundt hjørnet.

16.09.05 11:46

850.000 medlemmer i LO kan trolig se frem til et samlet skattelette på 430 millioner kroner i kjølvannet av regjeringsskiftet.

Skatteletten kommer gjennom økning i fradraget av fagforeningskontingenten. I dag kan man kun skrive av 1.800 kroner av kontingenten på selvangivelsen, men Arbeiderpartiet har programfestet at de ønsker «minst å doble fradraget», mens SV foreslår at hele fagforeningskontingenten blir fradragsberettiget som utgift.

Tall fra Finansdepartementet viser at investeringen i det rødgrønne alternativet vil gi en kjempegevinst alene i denne saken.

Arbeiderpartiet og SV fikk til sammen 10,1 millioner kroner i direkte valgkampstøtte i år. Dette er fordelt på 8,3 millioner kroner til Arbeiderpartiet, og 1,8 millioner til SV. Det kan vise seg å være en investering av medlemmenes penger som andre investorer bare kan drømme om.

Hvis Ap og SV får med seg Senterpartiet på planene, kan medlemmene i LO se frem til en samlet skattelette på drøye 430 millioner kroner i året. En dobling av dagens fradrag vil gi en samlet skattelette på 462 millioner kroner fordelt ut over landets 1,2 millioner fagorganiserte i LO og andre organisasjoner.

- Ingen «gevinst»
Informasjonssjef Øivind T. Hansen i LO liker ikke å kalle en eventuell skattelette for «gevinst på investeringen i valgkampen».

- Det er jo ikke slik at vi kjøper oss dette økte fradraget. Dette har jo partiene hatt i programmene sine lenge før valgkampen, sier Hansen til TV 2 Nettavisen.

- Men er det ikke en pen økonomisk gevinst for medlemmene deres?

- LO har lenge krevd at fradraget for fagforeningskontingenten skal økes. Det er et krav som har vært sterkt blant medlemmene, sier Hansen.

Stemte rødgrønt
Han mener fradraget på fagforeningskontingenten henger etter lønnsutviklingen. Dagens nivå på 1.800 kroner ble innført i 1980, men midlertidig redusert til kun 900 kroner under Bondeviks første regjering.

- De borgerlige partiene har vært mot fradraget, og Fremskrittspartiet vil ha det bort. Hadde den sittende regjeringen fortsatt, kunne vi risikert at hele fradraget ble fjernet, fortsetter Hansen.

- Dere krever nå at fradraget økes til 3.600 kroner?

- Ja, det er vårt krav.

- Høres ut som en god investering?

- Denne valgseieren skyldes først og fremst at våre medlemmer har stemt på de partiene som støtter dette kravet. To tredeler av våre medlemmer har stemt rødgrønt og 52 prosent stemte Arbeiderpartiet, sier Hansen.

I anledning årets valgkamp mottok Ap 8,3 millioner kroner i valgkampbidrag fra LO. SV fikk 1,8 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.