I forrige uke kom dommen fra Norges Bank om at de hever styringsrenten til 0,25 prosent. Norges Bank sa også at de mest sannsynligvis øker renten i desember med nye 0,25 prosentpoeng. Markedsrentene steg ifølge Nordea noe da beslutningen ble kjent.

Les også: Norges Bank hever styringsrenten - spår fire økninger innen ett år

- Normaliseringen av økonomien tilsier at det nå er riktig å starte en gradvis normalisering av styringsrenten, sa sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding torsdag. Han mener det ikke er tvil om at det frem til nå har vært riktig å holde styringsrenten på et rekordlavt nivå, men nå er det slutt på rentemoroa.

Samme rente ut 2021

Bulder Bank, som er eid av Sparebanken Vest, velger imidlertid ikke å heve renten. Dette gjelder imidlertid kun hvis du allerede er kunden i banken.

«I april gav vi i Bulder en rentegaranti til våre kunder. Garantien betyr at vi ikke setter opp renten din i 2021, og at du derfor kan nyte godt av din nåværende rente ut hele året. Du som allerede er Bulder-kunde beholder renten din frem til 1. januar 2022.», er noe av det banken skriver i en e-post til sine kunder.

De opplyser også at de vil komme med en ny prisliste den 19. november, hvor renten vil justeres opp med inntil 0,25 prosentpoeng. Dette vil kun påvirke nye kunder i banken.

Les også: Snart får du brev fra banken - her er ordet du bør følge med på

To, kanskje tre økninger i løpet av 2022

På pressekonferansen i forrige uke sa Olsen også følgende:

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i desember, sier Olsen. Styringsrenten kan ligge på 1 prosent om ett år og 1,7 prosent mot slutten av 2024, i praksis 1,75 prosent.

Det tyder i så fall på bare to renteøkninger neste år, men Nordea skriver at det kan gå mot tre økninger i løpet av neste år. Det samme skriver sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank. Renteøkningene neste år spås å komme i mars og juni.

Så er det ifølge DNB Markets 50 prosent sannsynlighet for en tredje renteøkning i andre halvår, enten i september eller desember.

Les også: Sbanken-kundene flykter til Bulder Bank: – Eventyrlig

Da kan en gjennomsnittlig boligrente stige fra dagens 1,75 prosent til 3 prosent innen utgangen av neste år. For et boliglån på 2 millioner kroner betyr det i utgangspunktet 25.000 kroner i økte renter før skatt, drøyt 2000 kroner i måneden.