Gå til sidens hovedinnhold

- Gå til syndebukken

Presset øker på mannen som halte i land aksjonæravtalen.

Forvalter Kjell Erik Eilertsen i Øystein Stray Spetalens selskap Ferncliff feller en hard dom over staten – og arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Les også: Røkke gir seg aldri

I et intervju med Nettavisen etter onsdagen seanse, sier Eilertsen at nå må ballen sparkes til hovedpersonen.

- Den store syndebukken
- Aker opptrer som om de eier hele selskapet. At Røkke forsvarer dette, er forståelig. De som fortjener kritikk, er jo de som har gitt ham muligheten. Den store syndebukken er Dag T. Andersen. Det er han som har sløst bort fem milliarder av våre penger, sier Eilertsen til Nettavisen.

Han mener opprettelsen av Aker Holding har gitt en kunstig konstruksjon:

- Hvis staten vil ha innflytelse, må den kjøpe aksjer direkte, ikke gjennom holdingselskap, sier Eilertsen.

- Norges dyreste statsråd
Norge har aldri hatt en så dyr minister, ifølge ham.

- Det urealiserte tapet er på 3,3 milliarder, av en investering på 4,8 milliarder, sier Eilertsen Andersen og mener man like gjerne kunne delt uten tusenlapper.

-1.000 kroner per nordmann har dette kostet. Det hadde vært bedre å dele ut tusen kroner til hver eneste nordmann. Det ville gitt mange familier cirka 5.000 ekstra å rutte med, sier Eilertsen.

- Ante fare
Forvalteren tror ikke det er tilfeldig at Andersen fikk nytt departement 20. juni i fjor:

- Jeg tror det at Dag Terje Andersen gikk av har sammenheng med at denne avtalen ikke var spesielt smart. Det som alle kompetente mennesker kunne funnet ut av ved å se på strukturen, brukte regjeringen et halvt år på, sier Eilertsen – som fulgte Aker Solutions veldig tett – og har advart mot kjøpet og strukturen.

- Jeg tror statsminister Jens Stoltenberg forutså at avtalen kunne skape trøbbel og at han ikke ville at Andersen skulle fronte den, i valgkampåret, sier Eilertsen.

- Bør vurdere sin stilling
Han har ingen tro på at samarbeidsklimaet blir bedre eller konfliktnivået mindre, i Aker Holding fremover.

Les Dag Terje Andersens NA24-blogg om aksjonæravtalen her

Høyreveteran Kåre Willoch sa under Aps landsmøte i helgen at Andersen bør gå:

- Den næringsministeren som sluttet denne dårlige avtalen, bør nok vurdere sin stilling. Aksjonæravtalen med Røkke har vist seg å være full av hull. De har inngått avtalen i tro om at han ville etterleve avtalens ånd, men i stedet har han utnyttet hullene i avtalen. Resultatet er begredelig, sa Willoch til NRK om aksjonæravtalen som ble inngått.

«Nytt blikk»
Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) opplyser til Nettavisen at Andersen verken vil kommentere Aker-avtalen eller skifte av ministerpost.

Statssekretær til Jens Stoltenberg, Torbjørn Giæver Eriksen, sier til Nettavisen at det er Nærings- og Handelsdepartementet (NHD) som skal besvare spørsmål vedrørende Aker-avtalen.

På spørsmål om hvorfor Andersen skiftet ministerpost, svarer Eriksen slik:

- Dag Terje Andersen, Bjarne Håkon Hansen og Sylvia Brustad skiftet departementer fordi statsministeren ønsket å få nye blikk og grep på gamle områder, sier han til Nettavisen.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget opplyser til Nettavisen at de skal ta stilling til Aker-saken tirsdag.

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken