*Nettavisen* Økonomi.

Gambler vilt på Norwegian

 

STOR RISIKO: Norwegian har høy gjeld, liten egenkapital, og obligasjonseierne klager. Men småsparerne satser friskt i Norwegian. Foto: (NTB scanpix)

Småsparerne elsker Norwegian og satser friskt i aksjen, til tross for høy risiko. - Kundene er vant til at det stormer, sier investeringsøkonom.

11.09.19 13:29

Det stormer igjen rundt flyselskapet Norwegian. Det børsnoterte flyselskapet har hatt et svært turbulent år, med blant annet kriseemisjon i mars og problemer med Boeings 737 Max-fly, som til slutt måtte settes på bakken.

Så langt i år er aksjen ned hele 67 prosent (se graf under), men Nordnets kunder satser likevel stort i en aksje som opplever store svingninger.

- Jeg ser at Norwegian allerede er den tredje mest omsatte aksjen denne måneden med 244 millioner kroner i omsetning. Det er den mest nettokjøpte aksjen så langt i september, våre kunder har nettokjøpt for 22 millioner kroner, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til Nettavisen Økonomi.

Klikk på bildet for å forstørre.  

EN GEDIGEN NEDTUR: Norwegian-aksjonærene som var med fra begynnelsen av året, har mistet to tredjedeler av verdiene sine i år. Foto: (In Front/Oslo Børs)

Høy gjeld

Norwegian har imidlertid svært lite egne midler, altså en lav egenkapitalandel, og tilsvarende høy gjeld. Den bokførte egenkapitalen utgjør minimale 3,2 prosent av den totale kapitalen i selskapet. Rentebærende gjeld er på over 62 milliarder.

Det er derfor stor økonomisk risiko å satse i et så gjeldstungt selskap. Og nå er det knyttet stor usikkerhet om Norwegian klarer å betjene store obligasjonslån som forfaller.

- Jeg tror kundene er blitt vant med at det stormer rundt Norwegian som selskap. Den siste tids nyhetsstrøm med obligasjonseiere føyer seg bare inn i rekken av negative nyheter, sier Johannesen.

Les også: Sier nei til utsettelse, men legger frem alternativ Norwegian-løsning

Overkjørt

Ledelsen i Norwegian jobber med å få utsettelse på betaling av lån på til sammen 3,4 milliarder kroner som forfaller i desember i år og neste år. Et stridspunkt er kursen Norwegian skal betale hvis de velger å kjøpe tilbake hele eller deler de usikrede lånene, altså lån uten pantesikkerhet.

Obligasjonsinvestorene med kjendisinvestor Jan Petter Sissener i spissen føler seg overkjørt av ledelsen i selskapet. Og et spørsmål som melder seg, er om Norwegian faktisk kan gå over ende.

Klikk på bildet for å forstørre.  

SATSER FRISKT: Kundene til investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet satser friskt på Norwegian. Noen tiltrekkes av svingningene, mens andre er langsiktige.

- Ja, det er litt av spørsmålet nå. Det første lånet forfaller i desember 2019 er på 250 millioner euro, 2,5 milliarder kroner. Det utgjør 58 av aksjekapitalen til Norwegian, og det er dette lånet det strides om, sier Johannesen.

Les også: Norwegian ber om å forlenge milliardlån

Dramatisk utvanning

Sissener og de andre obligasjonseierne har lagt frem et forslag om blant annet å konvertere dette lånet om til egenkapital. I så fall betyr dette en dramatisk utvanning av aksjekursen, altså at de nåværende aksjeeierne får sine verdier kraftig redusert.

- Matematisk tilsier tilbudet over en halvering av kursen, og det er nok ikke det storaksjonærer som Bjørn Kjos og Bjørn Kise ønsker. Derfor vil jeg tro de prøver så godt de kan å få til en annen løsning, fortsetter han.

Børskursen til Norwegian i dag er på ca. 33 kroner, som verdsetter selskapet til snaue 4,3 milliarder kroner.

Les også: Norwegian raser på børs - nå ligger alt i Jan Petter Sisseners hender

Tiltrekkes av svingninger

- Hvorfor tror du småinvestorene satser på en så risikofylt aksje?
- Jeg tror at våre kunder er delte i sitt syn på Norwegian. Den ene gruppen blir tiltrukket av de store svingningene og mulighetene dette gir. Den andre gruppen er langsiktige investorer som har tro på at selskapet vil få i stand en avtale med obligasjonseierne, selv om dette nå ser utfordrende ut, svarer Johannesen.

- Hvilket råd vil du gi til småsparerne?
- På generelt grunnlag er det å investere i Norwegian et risikospill. Selskapet har en svært høy gjeldsgrad og opererer innenfor en industri som er preget av svake marginer og stadige utfordringer.

- Som investor må du derfor ha evnen til å sitte gjennom svingninger og være langsiktig i din tankegang. Hvis ikke, vil du miste nattesøvnen med et slikt selskap i porteføljen, advarer investeringsøkonomen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.