Gå til sidens hovedinnhold

Går av som sjef i Oljefondet

Slyngstad gir seg etter 12 år som toppsjef i fondet.

Han overtok stillingen etter Knut Kjær 1. januar 2008. Slyngstad vil stå i stillingen til en ny leder tiltrer.

–For meg var det en viktig milepæl at fondets markedsverdi passerte 10.000 milliarder kroner 25. oktober. Jeg er stolt over å ha vært med på å bygge opp en ledende internasjonal investeringsorganisasjon med dyktige medarbeidere. Vi har levert god avkastning til det beste for fellesskapet, sier Slyngstad i en pressemelding onsdag.

Sentralbanksjef og leder av hovedstyret i Oljefondet - Øystein Olsen - sier at hovedstyret er svært godt fornøyd med forvaltningen av fondet under Slyngstads ledelse.

Les også: Slår alarm om Oljefondet: Inntektene vil ikke være store nok

Tydelig leder

- Gjennom disse 12 årene har fondet levert meget gode resultater og styrket fondets posisjon hjemme og ute. Yngve Slyngstad har vært en tydelig leder av Norges Bank Investment Management og utviklet en ledende og global forvaltningsorganisasjon, sier Olsen i pressemeldingen.

Hovedstyret vil nå starte arbeidet med å finne etterfølgeren etter Slyngstad. ENår denne lederen er på plass, vil Slyngstad fortsette i fondet og bidra til fortsatt utvikling av investeringsstrategien.

Han vil blant annet ha ansvaret for å bygge opp det nye investeringsområdet unotert infrastruktur for fornybar energi.

–Slyngstads erfaring og innsikt vil bidra til at området blir etablert på en god måte, sier Olsen.

10.120 milliarder kroner!

Oljefondet er onsdag formiddag verdt svimlende 10.120 milliarder kroner, snaue 1,9 millioner per nordmann. Fondet la onsdag frem tallene for tredje kvartal.

Fondets aksjeinvesteringer har hatt en avkastning i årets tre første kvartaler på 1001 milliarder kroner i I tredje kvartal var avkastningen på aksjeinvesteringer v1,3 prosent.

Investeringer i unotert eiendom fikk en avkastning på 1,6 prosent mens avkastningen på renteinvesteringene var 2,4 prosent. Kronesvekkelsen bidro til å øke oljefondets verdi i foregående kvartal med 349 milliarder kroner. I tredje kvartal ble det tatt ut 5 milliarder kroner fra fondet.

Les også: Oljefondet skal kutte 100 ansatte

Omfattende utdannelse

Yngve Slyngstad har ifølge Wikipedia en omfattende utdannelse. Han har juridisk embetseksamen fra Universitetet i Oslo, er siviløkonom fra Norges handelshøyskole, har en mastergrad i økonomi fra University of California, Santa Barbara og en mastergrad i statsvitenskap fra Université Paris-Sorbonne.

Han har jobbet i Norges Bank Investment Management - NBIM - siden avdelingen startet med sine aksjeinvesteringer i 1998. Slyngstad var aksjesjef i Oljefondet inntil han ble administrerende direktør.

Før det jobbet han fire år med forvaltning i Storebrand, da som Chief Investment Officer for asiatiske aksjer.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken