Gå til sidens hovedinnhold

Går til krig mot Finn.no

Forbrukerdirektør Randi Flesland mener Finn er i «lomma» på meglerne.

- Jeg er lei av måten Finn.no beskytter eiendomsmeglerne på, sier Flesland til Nettavisen.

Uten å si det rett ut er det åpenbart at hun mener Finn Eiendom er i «lomma» på eierne gjennom diskriminering av private boligannonsører.

Flesland reagerer på at Finn.no «tapetserer» private boligannonser med advarsler.

Les mer om dette i artikkelen: «Ville du kjøpt bolig av denne mannen?»

- Vi reagerer på advarslene. Finn.no overdriver fordelene ved at megler ivaretar hele salgsprosessen, sier Flesland.

Forbrukerdirektøren mener det er like trygt å annonsere boligen selv som når megler gjør det.

- Eiendomsmeglerne bør ikke overdrive sin rolle som nødvendige for å få til en bolighandel uten konflikter. Svært mange boligkjøpere blir overrasket over at megleren ikke har noe ansvar når boligens tilstand ikke svarer til beskrivelsen i salgsdokumentene, sier hun.

Bakgrunn:
Ordkrigen mellom Finn Eiendom og de to myndighetsorganene, Konkurransetilsynet og Forbrukerrådet, startet like etter at Nettavisen 8. januar publiserte saken: Raseri og latter over finn.no. I artikkelen kommer flere med kritikk mot at private som ønsker å annonsere boligen på Finn.no må ut med 5000 kroner, mens eiendomsmeglere slipper langt rimeligere.

11. januar, tre dager senere, meldte Konkurransetilsynet at det vil se nærmere på om Finn Eiendom bryter en ny forskrift som forbyr diskriminerende behandling av annonsører på kommersielle nettportaler. Mer om tilsynets reaksjon kan du lese i artikkelen: Blir du diskriminert av finn.no?

I forrige uke publiserte Nettavisen artikkelen «Ville du kjøpt bolig av denne mannen?». Her forteller en leser hvordan Finn.no i praksi ødela hans private boligannonse gjennom å «tapetsere» den med advarsler.

Styrt av eierne?
- Hva tror du ligger bak den åpenbare uviljen mot private boligannonser?

- Jeg ser ikke bort i fra at det har en sammenheng med at flere eiendomsmeglingsforetak, blant annet DnB Nor Eiendomsmegling, har eierinteresser i selskapet Finn Eiendom, sier Flesland.

- Er det penger det dreier seg om?

- Ja. Og greit nok, det er ikke overraskende at eiendomsmeglere og Finn Eiendom ønsker å tjene mest mulig penger gjennom å kontrollere boligannonsene, men her er både vi og Konkurransetilsynet opptatt av å bruke de virkemidler vi har for å sikre sunne konkurransevilkår og et godt vern av norske forbrukere, sier Flesland.

Usaklig forsikringskriterie
Det er imidlertid ikke bare Finn Eiendom som får pepper av vår nye Forbrukerdirektør.

- Enkelte forsikringsselskaper sier nå de ikke vil forsikre eiendommer der selgeren ikke har bistand fra «fagfolk med profesjonsansvar». De kunne like godt skrevet «eiendomsmeglere». Å hindre noen fra å tegne eierskifte- eller boligkjøperforsikring fordi de selv har utarbeidet salgsoppgaven, høres for meg ut som et usaklig forsikringsvilkår, sier Flesland.

- Vil Forbrukerrådet foreta seg noe?

- Nå ligger saken i Konkurransetilsynets hender. De vurderer i disse dager om Finn.nos annonsevilkår overholder forskriftens punkt om å være ikke-diskriminerende, sier Flesland.

Hun understreker at Forbrukerrådet ikke er på noe korstog mot eiendomsmeglerne.

- Vår agenda er å gi forbrukerne reell valgfrihet, for derigjennom å øke konkurransen. Dessuten ønsker vi å nyansere det skremselsbildet meglerne tegner av at boligselgere tar markedsføringsjobben selv, sier Flesland.

Ikke advarsel
Administrerende direktør i Finn Eiendom, Lars Vangen Jordet, er ikke enig i kritikken til Flesland.

- Finn legger ut informasjon på private boligannonser, ikke advarsler. Grønn er fargen vi benytter når vi ønsker å gi brukerne informasjon, dette gjelder også andre områder på tjenesten, sier Vangen Jordet til Nettavisen.

Han utdyper:

- Privatannonsering av bolig til salgs på nett er nytt, og samtidig er det muligheter for å trå feil i salgs- og kjøpsprosessen hvis man ikke har solid kompetanse og innsikt i hvilke rettigheter man har. Kjøp og salg av bolig er en av de viktigste investeringene vi gjør i løpet av livet, med store kjøpesummer involvert. Derfor mener vi det er nødvendig med denne typen informasjon. Det er heller ikke alle som bruker megler eller advokat i deler av salgsprosessen, og vi er av den oppfatning at forbrukeren bør vite hvilke rettigheter som gjelder da, siden man ikke er underlagt meglerloven, sier Finn-direktøren.

Eiere av Finn Eiendom:
Finn NO AS 87,38% (Finn NO eies igjen av Aftenposten (87,38%). Aftenposten eies igjen av Schibsted ASA (100%)
DnB NOR Eiendomsmegling (7,55%)
Obos (3,78%)
M2 Eiendomsmegling (0,6%)
Øst Prosjekt AS (0,54%)
Eiendomsmegleren Ringerike Hadeland (0,15%)
(Kilde: Sist innleverte årsregnskap / Proff Forvalts Brønnøysundkontor)

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken