Gå til sidens hovedinnhold

Går til krig mot kredittkortrenta - vil sette rentetak

Lovforslag i USA:

Senator og presidentkandidat Bernie Sanders vil barbere kredittkortrenta i verdens største økonomi.

- Jeg har en radikal idé. Kanskje kongressen nå kan stå opp for vanlige mennesker, sier presidentkandidat Bernie Sanders.

Torsdag kveld introduserte han og kongressrepresentant Alexandria Ocasio-Cortez en radikal plan om å sette et tak på 15 prosent på alle kredittkortrenter i USA.

Lovforslaget, «Loan Shark Prevention Act», kommer på et tidspunkt hvor det er rekordhøy kredittkortgjeld i landet.

Ifølge Business Insider er median-renten på kredittkort i USA nå på 21,36 prosent, mot bare 12,62 prosent for ti år siden.

Tall fra USAs sentralbank, Federal Reserve, viser at amerikanerne nå har over 1000 milliarder dollar i kredittkortgjeld.

- Jeg er sikker på at lovforslaget vil bli kritisert. Jeg har en radikal idé. Kanskje kongressen nå kan stå opp for vanlige mennesker, sier Sanders i et intervju med Washington Post i forbindelse med lanseringen av lovforslaget.

Les også: Konkurransetilsynet: Vanvittig høye marginer på forbrukslån

- Uhyrlige renter

Selv om lovforslaget forbyr kredittkortselskap en rente på over 15 prosent, vil det åpne for høyere renta om loven «truer sikkerheten til finansielle institusjoner».

- I dag tjener Wall Street flere titalls milliarder på mennesker som har helt uhyrlige renter, sier Sanders.

- Hvis vi skal lage et finansielt system som virker for alle amerikanere, så må vi stanse finansielle institusjoner fra å svindle vanlige amerikanere med skyhøye renter og uhyrlige avgifter.

- Millioner av amerikanere burde ikke betale kredittkort-renter på 25 til 30 prosent, sier Sanders.

Presidentkandidaten Sanders og Ocasio-Cortez sier at det er et sårt behov for en slik lov, og viser også til at kredittkortselskaper i USA genererte mer enn 178 milliarder dollar i renter og avgifter.

- Det er ingen gode grunner til at person skal betale mer en 15 prosents rente i USA. Det er en gjeldsfelle for arbeidere og det må stanses, sier Ocasio-Cortez.

Les også

- Jeg er like mektig som en mann, og det gjør dem gale

Også i Norge er kredittkortgjelden høy. Nettavisen Økonomi skrev i april at tre av fire banker som tilbyr forbrukslån og kredittkort, bryter markedsføringsloven.

Undersøkelsen viste at hele 36 av 48 aktører som selger kredittkort og forbrukslån bryter markedsføringsloven. Se liste her.

- Rente på over 30 prosent i Norge

Et raskt søk i Finansportalen viser at også flere norske kredittkortselskap har en rente på over 25 prosent.

- Godt over 20-25 prosent er vanlig i Norge også. Vi har også flere tilfeller der renten på kredittkort er over 30 prosent, sier daglig leder og redaktør av Finansportalen, Elisabeth Realfsen, til Nettavisen.

Les også

Norges dyreste lån har 1600 prosent rente

Realfsen sier at man finner det samme rentenivået på kredittkort i Norge som i USA.

I 2018 mottok inkassoselskapene i Norge tilsammen 9.988.350 inkassosaker.

Det er en økning på godt over én million saker fra 2017, eller 15 prosent på ett år, og nesten en dobling siden 2010.

Statistisk sett hadde hver eneste nordmann én inkassosak gående ved utgangen av 2018.

- Den mest lønnsomme inkassobransjen i verden

Tall Aftenposten publiserte i februar viser at seks av de ni største inkassoselskapene i Norge har hatt en årlig gjennomsnittlig avkastning på egenkapitalen på 40–75 prosent i årene 2013–2017, mot 8 prosent for næringslivet ellers.

– I Norge har vi den mest lønnsomme inkassobransjen i verden, og det gir grunn til ettertanke. Bransjen har de høyeste inkassosatsene i noe land som jeg kjenner til, uttalte professor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo til NRK i fjor høst.

Les også: Kraftig vekst i forbrukslånene

Les også

Hvert ord fra Twitter-meldingen til Donald Trump kostet aksjemarkedet 13 milliarder dollar

Kommentarer til denne saken