STATSMINISTERENS KONTOR (Nettavisen): Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har torsdag formiddag møtt energiselskapene Equinor, Aker BP og Vår Energi for å diskutere tiltak som kan stabilisere prisene.

– Vi har felles interesser i å bidra til å komme på rett kurs. Dette har vært en nyttig oppdatering, sier Støre etter møtet, og legger til:

– Som dere vet så har vi fra regjeringen i dag hatt et godt møte med de selskapene som selger gass fra norsk sokkel. Det er en god norsk tradisjon å ha dialog, også når det er særlige situasjoner som i Europa nå.

Statsministeren sier de har hatt en gjennomgang med selskapene om produksjonsutsiktene og hvordan de skal være stabile leverandører. Målet var ikke at det skulle komme noe konkret ut av møtene, men mer informasjon om situasjonen og starte en dialog legger Støre til.

Nettavisen stiller Støre spørsmål om hva han syns om at flere oppfatter Norge som grådige og griske ettersom milliardene renner inn.

– Jeg opplever ikke at det er Norges omdømme. Vi må bare erkjenne at når vi er i en situasjon med høye inntekter så vil det være noen det noen som peker på det. De vi snakker med som avgjør hvordan Europa skal innrette seg nå, snakker om oss som en stabil, forutsigbar langsiktig leverandør.

På spørsmål om de langsiktige kontraktene vil bidra til å dempe prisen svarer Støre:

– Det er en antakelse om at langsiktige kontrakter kan fjerne disse veldig høye toppene som man har nå.

Dette sa Støre og Aasland etter møtet med gassprodusentene:

– Vil inngå langsiktige kontrakter

Aker-sjef Øyvind Eriksen sier på vei ut av møtet at det var en bra dialog og et godt møte som reflekterte at man var oppdaterte på situasjonen i Europa. Han la også til at det viste at man har forståelse for Norges viktige rolle som en forutsigbar og viktig leverandør av olje og gass, og i fremtiden, fornybar energi.

– Aker BP ønsker å inngå langsiktige kontrakter, spørsmålet er hvem som er motparten. På dagens prisnivå er det en for stor risiko å ta for de fleste privataktører, så det blir dels et spørsmål om prismekanisme og til dels hvordan selskaper og stater kan samarbeide for å løse denne veldig, veldig alvorlige situasjonen, sier Eriksen.

Norge tjener for tiden store summer på at gassprisene har skutt i været som følge av at gassimporten fra Russland til Europa er kuttet drastisk.

Torsdag morgen viste ferske tall at de skyhøye prisene førte til ny rekord i handelsoverskuddet. I alt eksporterte Norge naturgass for 176,4 milliarder kroner i august. Det er en økning på 37,3 prosent fra forrige måneds rekord i juli, og mer enn fire ganger så høyt som i august i fjor. Rekordhøye priser i august er hovedforklaringen.

Les også: Trøim går hardt ut mot politikerne: – Gratulerer, dere har virkelig klart dere bra

Vil dempe gassprisene

Støre sa senest onsdag til at det ikke er et mål for Norge at gassprisene er så høye som nå.

– For Norge er det ikke et mål i seg selv at gassprisen er så høy som nå. Det fører til høye strømpriser i Sør-Norge og store problemer for våre handelspartnere. Norge har alltid ønsket stabilitet i energimarkedene i Europa, sa statsministeren til NTB.

– Vi er enige om at eksperter fra Norge kan sette seg ned med sine kolleger i EU for å diskutere hvordan markedene kan bli stabilisert.

Tidligere på dagen kunngjorde EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen at EU og Norge har etablert en felles arbeidsgruppe som skal se på mulighetene for å få ned gassprisen. Støre har selv snakket med EU-toppen to ganger den siste uken.

Les også: Strømprisene presses nedover av et kraftig uvær

Ikke et pristak

Mens EU-toppen prater om å få ned prisen, bruker Støre ordet «stabilisere».

Han understreker at det ikke er snakk om å sette et pristak på gass, slik flere EU-land har tatt til orde for den siste tiden.

– Det er snakk om andre typer tiltak som selskapene kan diskutere og som vi kan ha dialog om som politiske myndigheter.

Som eksempel nevner han langsiktige kontrakter.

– Gassprisen er ikke noe vi politisk kan bestemme, men en av sakene som har blitt diskutert er at mer av handelen med gass skjer med langsiktige kontrakter. Det er løsninger jeg tror selskapene som selger gass fra Norge er interessert i å diskutere, sa Støre i forkant av møtet med selskapene.

Les også: Støre: – Ikke et mål for Norge å ha så høye gasspriser som nå