Mandag klokken 09.42 kostet gassen 330,25 euro per MWh på den nederlandske TTF-indeksen, en økning på 70 prosent.
Klokken 15.09 har gassprisen på TTF-indeksen falt til 262 euro per MWh.
Fredag var prisen på gass i Europa drøyt 213 euro per MWh. Gassprisene mer enn doblet seg av frykt for vestlige sanksjoner mot russisk olje- og gasseksport.
Den amerikanske utenriksministeren Antony Blinken uttalte at USA og europeiske allierte diskuterte å stoppe import av olje og gass fra Russland. Russland står for mer enn 30 prosent av det europeiske gassforbruket.
Markedet frykter også at det vil komme færre skip med flytende naturgass (LNG) fra Asia til Europa som følge av de rekordhøye prisene i forrige uke.
Les mer: – Jeg har vært tett på markedet i over 20 år nå, og har aldri sett liknende
Sjefanalytiker: Mulig med oljepriser på 210 dollar per fat
Oljeprisen har også steget kraftig, og skjøt opp til over 138 dollar fatet mandag morgen. Klokken 10.20 har imidlertid prisen gått ned til 125 dollar per fat. Dette er prisnivåer verden ikke har sett maken til siden 2008.
I en oppdatering mandag skriver imidlertid analytikerne i bedrifts- og investeringsbanken SEB at oljeprisen lett kan skyte opp til 210 dollar per fat.
Sjefanalytiker Thomas Eitzen skriver i et notat at opsjonsmarkedet tilsier at oljeprisen har et utfallsrom på mellom 50 og 210 dollar per fat.
– Vi har aldri vært i nærheten av den usikkerheten de siste 16 årene. Det er altså ikke bare oljeanalytikerne som sier at prisen kan gå skyhøyt. Pengene som styrer prisingen er også enige i at alt kan skje, skriver Eitzen.
Ellevill økning gjennom året
Gassprisen i EU har økt enormt det siste året. Tidligere har normalprisen på gass Nederland vært på mellom 12 og 30 euro MWh. I løpet av høsten steg imidlertid prisen på gass kraftig, og like før jul nådde prisen en topp på rundt 180 euro per MWh, eller rundt ni ganger så høyt som normalt.
Mandag morgen var altså prisen rundt 16 ganger så høy som det som har vært normalt i Europa de siste årene.
Det statseide russiske gasselskapet Gazprom sier de fortsatt leverer store mengder gass til Europa. Mandag leverer Gazprom 109,6 millioner kubikkmeter gass, sier talsperson Sergej Kuprijanov til det russiske nyhetsbyrået Interfax.
EU er helt avhengig av gassimport fra Russland, samtidig som Russland er sterkt avhengig av inntektene fra olje og gass.
Mulig å erstatte gass-importen
I en rapport i forrige uke, skrev Rystad Energy at det mulig å erstatte Russlands omfattende eksport av gass til det europeiske markedet.
Markedets behov for gass synker fram mot sommeren, og det vil da være tilstrekkelig med en blanding av LNG-import (gass fraktet på skip) og gass gjennom rørledninger fra andre land, påpeker Rystad i rapporten.
Utfordringen blir å erstatte russisk gass med tilstrekkelig lagringskapasitet fram mot neste vinter - i dette markedet spiller russisk gass normalt en svært viktig rolle. Det gigantiske landet forsynte Europa med 155 milliarder kubikkmeter gass (Bcm) i 2021.
Slik kan russisk gass erstattes, iføge Rystad-analysen:
- 70 Bcm økt LNG import (det er nok gass i verden, men kostbart å flytte skipstrafikken). Bcm er en måleenhet for gass og betyr en milliard kubikkmeter (billion cubic metres).
- 15 Bcm økt produksjon i Norge, Storbritannia og Nederland
- 2 Bcm økt gasseksport fra Azerbadsjan
- 10 Bcm ekstra lagret gass
- 30 Bcm spart ved overgang til andre energikilder i kraftsektoren (maksproduksjon av bl.a. kull, atomkraft og vannkraft)
- 30 Bcm lavere etterspørsel i industrisektoren
Et slikt scenario kunne sikre Europa og samtidig treffe Russland veldig hardt, ettersom landet ikke har alternative steder å eksportere gassen - gasslagrene i Russland er allerede fulle, og gass fra vestre Sibir kan ikke fraktes fysisk til Asia, poengterer Rystad i rapporten.