Tirsdag morgen stiger gassprisene etter fire dager med nedgang. Det skjer blant annet etter at det har oppstått to lekkasjer på Nord Stream 1-ledningen mandag kveld.

– Nyheter om at det er funnet lekkasjer på Nord Stream støtter oppsiden i dag, ettersom en ny oppstart blir enda mer usikker nå, skriver analytikere i Energi Danmark i en markedsoppdatering, sitert av Bloomberg.

Ifølge nyhetsbyrået steg fremtidskontraktene på gass med 6,4 prosent. Det etter at prisen tidligere denne uken falt til det laveste nivået på to måneder.

I tillegg til uroen rundt Nord Stream har også værmeldingen varslet kaldere vær i Europa den kommende uken. Dette kan også bidra til å sende gassprisen oppover.

Gassrørledningen har denne måneden vært stengt, så det er ingen påvirkning på forsyningen. Likevel legger det til ytterligere usikkerhet i markedet.

Les også: Nord Stream 1 lekker: Mistenker angrep fra ubåt

Den nederlandske fremtidskontrakten, som ofte brukes som standardreferanse for de europeiske gassprisene, steg 4,3 prosent i 10-tiden. Da lå nivået på 181,37 euro per megawattime.

– Mer omfattende og alvorlig

Analytiker Ole R. Hvalbye i SEB sier til Nettavisen at det er mye som tyder på sabotasje, selv om man ikke vet mer enn myndighetene i Sverige og Danmark sier.

– Det er ganske omfattende lekkasjer. Vi så på trykkdata, som viser at Nord Stream 2 gikk fra 105 til 7 bar. Det peker på at det er en kraftig lekkasje.

Hvalbye sier at det for markedet er positivt at det ikke har vært noen gassflyt i rørledningene. For Nord Stream 2 har markedet allerede priset inn at gassen blir stående i ro grunnet sanksjoner.

– Det er ikke så veldig interessant. Men en eventuell lekkasje på Nord Stream 1, det er selvfølgelig mye mer omfattende og mer alvorlig for markedet, sier analytikeren.

Nord Stream 1 har vært stengt siden slutten av august.

– Så akkurat nå er det ikke så veldig viktig. Men markedet har priset inn mer gassflyt gjennom gjennom rørledningen fremover, sier han.

Videre legger Hvalbye til at også SEB har priset inn det, ettersom det statlig russiske gasselskapet Gazprom ikke er tjent med å ikke eksportere noe gass.

– De må finansiere en krig og tjene penger. En sabotasje på Nord Stream 1 er alvorlig, og nedstengingen blir forlenget. Det kan vær edet eventuelle sabotører ønsker, avslutter han.

Har falt fra rekordhøydene

Gassprisene har falt nesten 50 prosent fra rekordnivåene i august, ettersom gasslagrene sakte, men sikkert har bygget seg opp for å møte etterspørselen i vintermånedene.

Samtidig har flere land tatt grep for å redusere forbruket.

Gasslagrene er fylt til omtrent 88 prosent av mulig kapasitet, som er høyere enn gjennomsnittsnivået de siste fem årene, ifølge Bloomberg.

Selv om russisk gasseksport har blitt strupt, har økt import av flytende naturgass (LNG) og milde værmeldinger for oktober bidratt til å roe markedets nerver.

Begge rørledningene rammet

Begge de to ledningene til Nord Stream 1 er rammet, sier en talsmann for operatøren Nord Stream AG til det tyske nyhetsbyrået DPA. Kapasiteten falt plutselig til null mandag, og det er åpnet etterforskning.

I tillegg er det en tredje lekkasje på gassledningen Nord Stream 2.

Lekkasjene skal ligge langt fra hverandre.

Nord Stream sier i en uttalelse at dette er skader man «aldri har sett tidligere», ifølge Bloomberg.

– Det er på nåværende tidspunkt umulig å anslå tidsrammen for gjenoppretting av driften i gassrørledningene, skriver Nord Stream AG.

Les også: Utvalg: Avkastningen fra oljefondet kan krympe – Norge bør rigges for krevende tider

Tviler på ulykke

Tyske myndigheter opplyser til nyhetsbyrået at de ikke vet hva som forårsaket trykkfallet. Ifølge den tyske avisen Tagesspiel er en av teoriene til den tyske regjeringen at ledningene er blitt angrepet med ubåt eller angrepsdykkere.

– Vi kan ikke tenke oss et scenario som ikke innebærer et målrettet angrep. Alt taler for at dette ikke er en tilfeldighet, sier en kilde med innsikt i de føderale myndighetenes arbeid til avisen.

Heller ikke professor i industriell energipolitikk Chalmers tekniske høyskole, Tomas Kåberger, tror lekkasjene skyldes en ulykke.

Selv om slik infrastruktur teoretisk sett kan bli skadet når skip slipper anker, er det lite sannsynlig at flere rør i Østersjøen vil bli påvirket av slike ulykker samtidig, sier Tomas Kåberger.

– Det er usannsynlig at tilfeldige hendelser vil føre til at begge linjene blir skadet, sier Kåberger til TT.

Det er ukjent hvor mye gass som kan ha lekket ut i havet, men det kan være snakk om massive mengder. Ifølge The Guardian har Nord Stream 2300 kubikkmeter med gass.

Les også: NVE vil ha gasskraftverket på Mongstad i backup til vinteren

Stanset av krigen

Gassrørledningen Nord Stream 2 var så å si ferdig bygget og fylt med gass. Men kranen rakk aldri å bli åpnet før Russland invaderte Ukraina. På grunn av krigen valgte tyske myndigheter å ikke sette rørledningen i drift.

Siden da har Russland stengt gassleveransen til Tyskland via den gamle gassrørledningen Nord Stream 1. Russiske myndigheter hevder det skyldes vedlikeholdsproblemer, noe tyske myndigheter stiller spørsmål ved.

Hendelsene ved gassrørledningene påvirker dermed ikke energiforsyningen til Tyskland, ifølge tyske myndigheter.