De europeiske gassprisene har steget med mer enn 30 prosent siden fredag. Prisene har stabilisert seg på skyhøye nivåer gjennom høsten - og skjøt ytterligere fart etter en uventet beskjed fra Tyskland tirsdag:

Tyske myndigheter meldte at de stanset godkjenningsprosessen av den kontroversielle russiske rørledningen Nord Stream 2. Tyskerne krever at Nord Stream 2-operatøren flytter ressurser og ansatte fra hovedkontoret i Sveits til datterselskapet i Tyskland.

Utsettelsen betyr at godkjennelsen ikke vil komme før tidligst i april neste år, spår Rystad Energy. Analyseselskapet utelukker ikke at det vil ta enda lenger tid, potensielt ni måneder til, før russisk gass kan strømme gjennom rørledningen til Europa.

– Dersom eksporten fra Russland ikke øker og temperaturene forblir lave, som betyr at vi kan få en gasskrevende vinter, kan vi ikke se bort ifra at det kommer nye prisstigninger fremover, sier Rystad-analytiker Zongqiang Luo i en melding onsdag.

Les også: Elleville priser på olje og gass gir rekord for norsk økonomi: – Vanvittige inntekter

Gassfest for Norge

De ekstremt høye prisene i gassmarkedet har gjort at norske aktører har tråkket på gasspedalen og økt eksporten til Europa.

Norge har tjent ekstremt godt på gass så langt i høst:

SSB-tall fra mandag viste at gasseksporten fra Norge endte på rekordhøye 72 milliarder kroner i oktober. Det er mer enn en femdobling fra oktober i fjor og en økning på 24 milliarder kroner fra september, som også var en rekordmåned.

Allerede i sommer tok blant Equinor, som produserer gass tilsvarende forbruket til mer enn 50 millioner europeiske husholdninger, grep. Olje- og gassgiganten økte produksjonen og eksporten av gass fra blant annet Oseberg-feltet og Troll-feltet, og leverte tidenes resultat i tredje kvartal.

I løpet av få dager har de europeiske gassprisene steget mot nivåene vi så i midten av oktober:

Les også: Oljejubel for den norske stat: Fikk inn 40 milliarder kroner på én dag

Gassmangel i Europa

Nord Stream 2-utsettelsen er krise for Europa, hvor mange hjem er gassfyrte og hvor temperaturene kryper nedover. Grunnene til at gassvolumene er lave, er mange og varierte: En kald vinter i fjor, mindre vind enn normalt og begrenset tilgang til flytende naturgass (LNG), blant annet.

Russland og president Vladimir Putin har blitt anklaget for å holde igjen gassforsyningene for å åpne Nord Stream 2 fortere. At åpningen nå ser ut til å la vente på seg enda lenger, gjør at gassprisene fortsetter å stige, mener Rystad Energy.

– Stansen av godkjennelsesprosessen til Nord Stream 2 har gjort at gassprisene stiger igjen, og vi ser høyere TTF-priser på grunn av de forsvinnende forventningene om avhjelpende gass gjennom rørledningen på den nordlige halvkule denne vinteren, sier Rystad- analytiker Luo i en melding.

Utviklingen betyr at Europa kan måtte fortsette å være avhengig av et allerede stramt marked for flytende naturgass - som igjen peker mot ytterligere prisstigning, ifølge analytikeren.

Les også: Thomas (21) tjener 12 kroner timen. Nå får han lønnskutt av regjeringen: – Dette er dypt urettferdig