Den russiske invasjonen av Russland har fått store konsekvenser energiprisene i Europa:

  • Et fat nordsjøolje har passert 100 dollar, og koster klokken 11.34 rundt 105 dollar.
  • Europeiske gasspriser er opp 40 prosent.
  • Prisene på hvete og aluminium har økt kraftig.

Europa er svært avhengig av russisk gass, som står for rundt 40 prosent av gassleveransene til Europa. Dette til tross for at Europa har bygd ut mye fornybar energi de siste tiårene.

Markedene frykter at Russland og Vladimir Putin - i ytterste konsekvens - kan stoppe gassleveranser til Europa som et svar på sanksjoner fra Europa.

– Dersom Russland stopper gassleveransene til Europa, kan det få seismiske konsekvenser for energisituasjonen i Europa. Russland må tenke på konsekvensene som følger med å stoppe eksporten av olje og gass til Europa, sa IEA-sjef Fatih Birol til The Guardian tidligere denne måneden, og viste til Russlands rykte som en forutsigbar aktør i energimarkedet.

Tidligere denne uken sa imidlertid Putin at nåværende gassleveranser ikke vil bli påvirket av spenningene, etter at Tyskland stoppet godkjennelsen av Nord Stream 2-rørledningen.

Samtidig har markedet priset inn risikoen for at Russland rammes av sanksjoner fra Vesten - som igjen vil påvirke eksporten av gass, olje og kull.

– Gass som går gjennom Ukraina vil sannsynligvis bli forstyrret og påvirke leveransene til flere land i Sentral-Europa og Øst-Europa, samtidig som det sender gassprisene opp i Europa, sier Eurasia Group-analytikere til CNBC.

Strømprisene i Norge blir påvirket

Krisen kan få en rekke følger for nordmenns lommebøker:

  • Høyere olje- og gasspriser fører til økte drivstoffpriser, altså dyrere bensin og diesel.
  • Strømprisene i Sør-Norge henger tett sammen med gassprisene, som akkurat nå skyter i været.
  • Ukraina er også kjent som «Europas kornkammer». Ukraina er verdens sjette største eksportør av hvete, og verdens største eksportør av bygg. Krisen kan gi økte matvarepriser.

Under et døgn før invasjonen, snakket Nettavisen Økonomi med flere energi-eksperter. Sigbjørn Seland i Storm Geo uttalte før invasjonen var i gang at russiske sanksjoner mot Europa i form av stopp i energieksport kunne få katastrofale følger.

– I ytterste konsekvens stopper eksporten helt opp, og da er det energikrise i Europa, blackout og spinnville priser, sa Seland.

Les også: Ekspert med dyster melding om strømprisene i Norge

Jarand Rystad i Rystad Energy uttalte at det finnes mye fleksibilitet i markedet og stor vilje til å kompensere for et eventuelt bortfall av russisk gass. Europa kan kaste seg inn i kampen om flytende naturgass (LNG) fra USA, Qatar og andre kilder. I tillegg vil Europa kunne regne med høye gassleveranser fra Norge.

Rystad uttalte at Ukraina-konflikten ville være negativt for norske strømkunder. Samtidig er et mildere vær i Europa og et mildt langtidsvarsel godt nytt, ettersom etterspørselen etter strøm til oppvarming vil gå ned.

Ikke overrasket hvis oljeprisen går over 120 dollar fatet

Energi-analytikere internasjonalt vurderer konsekvensene av invasjonen som skremmende.

– Dersom situasjonen fortsetter å forverres, vil jeg ikke bli overrasket dersom vi ser brentoljen på 120 dollar fatet, og det er kanskje på dette punktet vi kan forvente å se et samarbeid på tvers mellom oljeprodusentene, sier Robert Rennie i Westpac til Financial Times.

Også JP Morgan peker på at oljeprisen kan stige til 125 dollar fatet i løpet av andre kvartal i år.

– Oljeprisen går opp, og en ny supersyklus for olje er uunngåelig. Det er ingenting du kan gjøre, sier Christyan Malek i JP Morgan til FT.

Les mer: Norgesenergi selger strøm til åttedobbel pris: - De prøver å kapitalisere på frykten for høye priser