*Nettavisen* Økonomi.

Gått sammen om maksimalt åtte kunder i butikken samtidig

BEGRENSNINGER: Brustad-buene skal ikke ha mer enn åtte kunder samtidig fremover på ubestemt tid.

BEGRENSNINGER: Brustad-buene skal ikke ha mer enn åtte kunder samtidig fremover på ubestemt tid. Foto: Kjetil Ree (Wikipedia)

Virke Dagligvare, som inkluderer Coop, Bunnpris og NorgesGruppen, har gått sammen om å innføre begrensninger i de minste butikkene.

17.03.20 20:11

Brustad-buene, som er de små butikkene som også kan ha åpent på søndager, skal ikke få lov til å ha mer enn åtte personer samtidig i butikken, og alle kunder skal holde en avstand til hverandre på minst én meter. Det opplyser Virke Dagligvare i en pressemelding.

Hensikten er å bidra til å redusere smittepresset, og sørge for at kundene kan opprettholde en avstand til andre kunder på én meter. Under Norgesgruppen vil dette først og fremst gjelder Joker-butikkene.

Alltid oppdatert: Her er siste nytt om korona-krisen

Hamstring

I forrige uke kom det flere strenge korona-tiltak, og det fikk folk til å hamstre i butikkene. Da kom det en felles pressemelding fra Coop, Norgesgruppen, Rema 1000, Virke dagligvare og NHO service og handel. De oppfordret klart og tydelig at folk skulle slutte å hamstre.

- Det er ikke grunn til å bekymre seg over mangel på dagligvarer, står det i pressemeldingen.

Ifølge dem har de nok varer både i butikkene og på lager, og de har fortsatt god tilgang på varer fra leverandører.

Følg med: Nettavisens nyhetsstudio følger koronavirus-utviklingen fortløpende

– Det er ikke noe tilsier varemangel i Norge. Hamstring er unødvendig og kan skape utfordringer. Om alle handler som normalt, er det nok varer til alle, skrev kjedene.

Flere grep

Tidligere har butikkene tatt flere grep for å hindre korona-smitte. Europris kuttet alt av smågodt fra og med mandag for å bidra til å redusere korona-smitte.

- Det er tatt en beslutning om at vi ikke selger smågodt i løsvekt, men vi selger det i hele bokser, sa kommersiell direktør i Europris, Jon Boye Borgersen til Drammens Tidende.

Andre butikkjeder har foreløpig ikke vedtatt dette.

- Vi skjønner at folk stiller spørsmål om dette. Her ønsker vi at myndighetene skal legge føringer så vi operer som en samlet bransje. Enn så lenge har ikke Mattilsynet anbefalt å fjerne selvplukket smågodt fra vegg, men i mellomtiden har vi fjernet gulvpaller med smågodt som et tiltak, fortalte Calle Hägg som er kommunikasjonssjef i Rema 1000 til DT.

Les også: Frykter verste ledighet siden krigen - denne gruppen går helt fri

Norgesgruppen som eier kjeder som Kiwi, Meny og Spar, har stanset salget på paller, men har fortsatt smågodt i vanlige hyller.

Nye retningslinjer for varehandel

Betaling bør skje kontaktløst, og kontanter kan kun benyttes unntaksvis, ifølge myndighetenes nye retningslinjer for varehandelen.

– Jeg håper dette vil hjelpe situasjonen til dagligvarebransjen som befinner seg i en svært krevende situasjon, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

I de nye retningslinjene anbefales det blant annet å unngå tett kø i eller ved butikkene og styrket og hyppigere renhold. Betaling bør skje kontaktløst, og kontanter skal kun benyttes unntaksvis.

Få koronanyhetene på sms! Nettavisen sender deg de tre viktigste sakene hver dag. Meld deg på ved å sende korona til 2005. Total pris 49 kroner. Utsendingene avsluttes automatisk fredag 27. mars.

Helsedirektoratet, Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har samarbeidet om retningslinjene.

– Dette vil være til stor hjelp for butikkansatte som gjør en kjempejobb rundt omkring i hele landet, for å sikre nok mat til befolkningen. De er de nye hverdagsheltene, sier Nybø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag