Gedigen lønnsfest i Norges Bank - kan øke lønna med minst 250.000 kroner

Sentralbanksjef Øystein Olsen har sørget for at direktører i Norges Bank kan få minst 250.000 kroner i høyere lønn.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har sørget for at direktører i Norges Bank kan få minst 250.000 kroner i høyere lønn. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Sentralbanksjef Øystein Olsen har sørget for at direktørene i Norges Bank kan få minst 250.000 kroner i høyere lønn.

I ett notat, som var unntatt offentlighet, foreslo sentralbanksjef Øystein Olsen ved hovedstyremøtet 15. august 2018 å heve lønnstaket. Og det kraftig. Det skriver Finansavisen (krever abonnement) onsdag.

1,85 millioner kroner var det gjeldende lønnstaket som Norges Banks hovedstyre fastsatte i juni 2016.

Les også: Nye inflasjonstall kan øke tariffkravene

I Olsnes notat heter det: «Det er behov for å heve dette taket for å sikre handlingsrom til å avlønne lederne og de øvrige etter deres ansvar og resultatoppnåelse, samt etter deres kompetanse og markedsutsatthet».

Endringen Olsen foreslo var ikke beskjeden. Det nye taket, som hovestyret vedtok, er på 2,1 millioner kroner, opp 250.000 kroner eller 13,5 prosent, skriver Finansavisen.

Les også: LO: – Nå er det arbeidstakernes tur

Lønnsnivået til de åtte direktørene i Norges Bank ligger betydelig under de høyeste lønningene i NBIM, som står for forvaltningen av Oljefondet. I 2018 hadde samtlige 18 direktører i NBIM og NBREM (som inntil nylig forvaltet eiendomsinvesteringene) brutto fastlønn over 2 millioner kroner.

Gjennomsnittlig direktørlønn i NBIM og NBREM var i fjor litt over 4,1 millioner kroner. Øverst troner aksjesjef Petter Johnsen med 7,6 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Les også: Dette tjener DNB-toppene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Arbeidsliv

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag