General refser Halliburton i Irak

Foto: (EPA)

Problemene tårner seg opp for det amerikanske oljeselskapet Halliburton i Irak. Nå får videpresident Dick Cheneys (bildet) tidligere selskap på pukkelen fra en general i det amerikanske forsvaret.

15.03.04 13:11

Halliburton var blant selskapene som fikk svært lukrative kontrakter i Irak og ellers i Midt-Østen etter at USA startet sin krig mot terror i 2001. En pikant sak var at selskapet tidligere ble ledet av visepresident Dick Cheney.

Ting har likevel ikke gått helt etter planen i Irak. Halliburton og dets datterselskap, Kellogg Brown & Root, har slitt med kritikk fra det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon. Selskapet har tatt seg for godt betalt, og har rotet med regnskapsføringen, mener de amerikanske forsvarstoppene.

Likevel har Halliburton hele tiden hevdet at de amerikanske styrkene i Irak har vært fornøyd. Nå rakner også dette inntrykket. I et brev skrevet av general Ricardo Sanchez til amerikanske offiserer i Irak, får Halliburton krass kritikk, ifølge Wall Street Journal.

I brevet beskriver generalen problemer med byggingen av nye baser til de amerikanske styrkene. Overgangen fra 26 baser i dag, til bare seks baser, representerer en av de største troppeoperasjonene siden den andre verdenskrig.

I brevet kritiseres også Kellogg Brown & Root for sen betaling til sine underleverandører, noe som igjen går ut over de amerikanske styrkene. Generalen hevder også at mange av selskapets ledere i Irak slutter, uten at disse blir erstattet tilstrekkelig raskt.

Det var i 2001 at Halliburton fikk den kjempemessige logistikk-kontrakten med det amerikanske forsvaret. Haliburton skal blant annet ha ansvaret for forsyninger og bygging av baser. Regningen fra Haliburton til amerikanske skattebetalere kom i fjor opp i 3,5 milliarder dollar – en markant økning fra 500 millioner dollar året før.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag