I snitt har hver nordmann 152.447 kroner i banken. Det viser ferske tall kredittopplysningsbyrået Intrum Justitia har innhentet fra Statistisk sentralbyrå.

- Man skulle kanskje tro at banksparingen stagnerte ettersom rentenivået er historisk lavt, men det er ikke tilfelle. Tallene viser at tradisjonell banksparing øker fra år til år, sier administrerende direktør Reidun Korses i Intrum Justitia.

Unngå lønnskonto
En kikk på Finansportalens innskuddsbarometer viser at du for all del bør unngå å la innskuddsbeholdningen stå på lønnskonto. Her er renten i de fleste bankene cirka 0,1 prosent, noe som gir en årlig avkastning på lusne 150 kroner.

Se landets 12 beste innskuddskonti nederst i saken.

Få 6375 kroner årlig
Dersom du er gjeldfri og ønsker tilnærmet risikofri sparing bør du plassere pengene på høyrentekonto. De 12 beste innskuddskontoene gir deg mellom 3,8 og 4,25 prosent i rente. Det gir en årlig avkastning fra 5.700 kroner opp til 6.375 kroner.

Aberet med de fleste høyrentekonti er at du mister muligheten til å ta ut penger på vanlig måte. Tilbudene i toppen av Finansportalens barometer er ofte fastrentetilud som binder deg til å ha pengene på konto i minimum ett år. Alternativt risikerer du et heftig gebyr for hvert uttak. Men dette er slett ikke tilfelle for alle.

I de to svenske selskapene Nordax Finans og SveaDirekte kan du ta ut penger så mange ganger du vil gebyrfritt.

Nordax tilbyr en innskuddsrente på 4,25 prosent fra første krone, et tilbud som gir en soleklar førsteplass på Finansportalens innskuddsbarometer. Beste norske bank er Hegra Sparebank og Stadsbygd Sparebank, begge landsdekkende, med et fastrenteinnskudd som gir fire prosent rente.

Svensk innskuddsgaranti
Men kan vi stole på svenskene? Nordax er tross alt svensk og har ingen kontorer i Norge.

- Ja, det er ingen grunn til å ikke benytte seg av sparetilbudet til Nordax Finans, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger til NA24.

Pedersen påpeker at Nordax Finans er med i den statlige svenske innskuddsgarantiordningen «Innsaättningsgarantin» .

- Den svenske ordningen garanterer for alle beløp opp til 100.000 Euro. I Nordax kan du spare maksimum 750.000 norske kroner, og alle pengene du sparer er derfor helt trygge sier Pedersen.

Låner ikke i pengemarkedet
- Hva er årsaken til at Nordax er så suveren på høyrente?

- Først og fremst er det fordi de ikke er en bank i tradisjonell forstand. Nordax driver kun med utlån i form av forbrukslån, noe som gjør at lånekundene betaler en høy rente, jeg vil tro minimum 15 prosent. Det betyr at selv om de gir høye innskuddsrenter, så har de allikevel en meget god rentemargin. I tillegg vil jeg tro det er billigere for Nordax å finansiere sine utlån via innskudd, enn å låne i markedet som andre banker. De må nok betale en høyere rente i pengemarkedet enn vanlige banker , sier Pedersen.

Landsjef Tom Rabben i Nordax Finans bekrefter Pedersens syn.

- Innskudd fra personkunder er en billig måte å finansiere våre utlån på sammenlignet med andre finansieringsalternativer, sier Rabben til NA24.

Beregn én uke ved uttak
- Er det noen bakdeler for norske kunder å ha sparekonto hos dere?

- Det kommer an på øyet som ser. Nordax Finans AB er ikke med i den norske bankstrukturen og kan derfor ikke tilby kundene egne norske bankkonto eller bankkort. Sikkerhetskrav gjør også at mesteparten av dialogen mellom kunden og oss må skje skriftlig via skjemaer som sendes per post, sier Rabben.

Det er fritt antall uttak på Nordaxs sparekonto, men postgang og en behandlingstid på fire bankdager gjør at du bør regne én uke for hvert uttak.

- Men for folk som er langsiktige sparere så er kanskje ikke det noe problem. Det er i hvert fall vår erfaring fra driften i Sverige, sier Rabben.

De 12 beste:
Her er de 12 beste innskuddrentene på Finansportalens barometer per tirsdag 29. november (BSU-sparing ikke med i oversikten). Innskuddsbeløp 150.000 kroner.