NEW YORK/OSLO (Nettavisen): Flere ferske tall som ble offentliggjort i USA på fredag, er en nedtur for president Biden.

- En enorm skuffelse

For det første var ferske tall om sysselsettingen i USA i august langt dårligere enn ventet.

Tall fra amerikanske statistikkmyndigheter fredag viser at sysselsettingen utenfor jordbruket - non farm payrolls - økte med bare 235.000 personer i august. Arbeidsledigheten i USA ved utgangen av måneden var på 5,2 prosent.

Les også: Krever riksrettssak og at Biden går av: - Gud hjelpe oss

- En enorm skuffelse, skriver CNN om de ferske tallene.

Tallen skuffer også på Wall Street, og både Dow Jones og S&P 500 startet ned.

Biden raser på meningsmåling

En fersk meningsmåling fra ABC News/Washington Post som ble publisert på fredag, viser også at de som mener president Joe Biden gjør en god jobb nå er nede i 44 prosent, ned fra 52 prosent i april.

Les også: - Nå spør man seg om Biden er skikket til å være president

De som mener Biden gjør en dårlig jobb, er nå oppe i hele 51 prosent, opp fra 42 prosent i april i år.

500.000 færre

Så langt i år har den gjennomsnittlige jobbveksten utenfor jordbrukssektoren vært på 586.000. Veksten har primært kommet i akademikeryrkene, transport og lager, men også i privat utdanning, produksjon og andre tjenesteytende næringer.

Med andre ord har oppgangen vært bred. I august var det en nedgang i varehandelen.

Les også: Ny studie: Pfizer-vaksinen klart mindre effektiv enn Moderna

Ifølge Handelsbanken var samlet sysselsetting ventet å stige med 750.000, etter en vekst på pene 943 000 i juli. Ledighetsraten var spådd å falle til 5,2 prosent, marginalt ned fra 5,3 prosent i juli. Denne spådommen slo til.

Banken skrev på morgenen at selv om prognosen slår til, vil det fortsatt være drøyt 5 millioner færre sysselsatte i USA enn før koronapandemien. Det er ved utgangen av august om lag 8,4 millioner amerikanere som går arbeidsledige.

Ikke overraskende er det en betydelig nedgang i ledigheten fra toppnivåene våren 2020, men ledigheten før korona lå på 3,5 prosent og 5,7 millioner amerikanere uten jobb. En såkalt nøytral arbeidsledighet, en ledighet som ikke skaper lønns- og prispress i økonomien, er anslått til å ligge rundt 4 prosent.

Les også: - Nå spør man seg om Biden er skikket til å være president

Verdens viktigste

De amerikanske sysselsettingstallene omtales gjerne som «verdens viktigste nøkkeltall».

DNB Markets nøyer seg i morgenrapporten fredag med å omtale dem som «månedens viktigste nøkkeltall». Og de spør da det uunngåelige spørsmålet: Hvorfor er nettopp dette tallet så viktig for finansmarkedene?

Den åpenbare forklaringen ifølge meglerhuset er at det amerikanske arbeidsmarkedet betyr mye for den amerikanske sentralbanken - Federal Reserve - og pengepolitikken. Det gjelder både i form av verdipapirkjøp og styringsrenten.

Nettopp nå er tallene særdeles viktige, ifølge DNB. Sentralbanken har sagt at en betydelig bedring i arbeidsmarkedet vil bety at kjøpene av verdipapirer kan trappes ned. Federal Reserve har under koronakrisen kjøpt mye verdipapirer for å holde rentene nede og likviditeten i markedet oppe.

Les også: Donald Trump til frontalangrep på Joe Biden etter nyheten om «drapsliste»: - Dette kan bare gå en vei

Står og faller

Nedtrappingen av disse kjøpene står og faller med utviklingen i arbeidsmarkedet. DNB skrev på morgenen at blir dagens rapport så god som forventningene indikerer (de bruker 725 000 nye jobber, red.anm.) kan nedtrappingen av kjøpene starte senere i år.

Meglerhuset tror det vil skje i november eller desember, og at det blir en nedtrapping over åtte måneder.