BÆRUM/OSLO (Nettavisen): Køen hos Vinmonopolet på Østerås like utenfor Oslo, vokser nærmest meter for meter mens Nettavisen er der lørdag formiddag. Det meldes om kødannelser over hele Bærum etter meldingen om at polutsalgene stenger i Oslo av smittevernhensyn.

Les også: Erna Solberg med klar oppfordring til Oslos-regionens befolkning

- Jeg har også vært på Kolsås der jeg så folk hamstre, sier en litt oppgitt polkunde som foretrekker å være anonym.

Det er flere forbipasserende og nyankomne som reagerer på køen. «Herregud» har blitt brukt gjentatte ganger av personer som går forbi her.

Se video fra de lange polkøene:

Dermed ser det ut til at flere trosser oppfordringen Erna Solberg kom med da hun møtte pressen lørdag. Hun ba folk unngå hamstring og understreket av matforsyningen er trygg i Norge.

Les også: Nedstengning av Oslo-regionen – kjøpesentre stenges, skolene på rødt nivå

Tar grep

Thomas Kolsrud er driftsleder ved Østerås Kjøpesenter. Han forteller til Nettavisen at de har registrert en større kø nå i forhold til tidligere lørdager, men han vet ikke hvor mange som har tatt turen fra Oslo.

- Det er mer folk enn vanlig, men det kan være at folk i Bærum er redd for at det også skal stenges ned her, sier Kolsrud til Nettavisen.

Han oppfordrer imidlertid folk fra Oslo om å holde seg hjemme – slik også norske myndigheter har sagt.

- Vår oppfordring er at de ikke skal krysse kommunegrensen, sier Kolsrud.

Det er likevel tydelig at ikke alle har fulgt oppfordringen og det rapporteres om lange køer på flere av vinmonopolene i Bærum. På Østerås senter har de nå tatt grep.

- Vi har ekstra vekter og vi har fått etablert køen på utsiden rundt senteret, så smittevernstiltakene blir fortsatt fulgt og det er det viktigste for oss, sier Kolsrud.

Også på Kolsås Senter i Bærum er det lang polkø. Køen strekker seg ut døren og flere meter inn i senteret der polet er. Enkelte fyller opp handlevognene, forteller Nettavisens reporter på stedet.

Hør Guldvog fortelle hvorfor Oslo-området får strengere tiltak enn mars i fjor:

Reaksjonene hagler

Statsministeren sa det er viktig med strenge tiltak nå for å ikke overbelaste helsevesenet og poengtert at folk må unngå å krysse kommunegrensene.

På sosiale medier hagler allerede reaksjonene fra folk som sirkulerer bilder av diverse køer utenfor Vinmonopol-butikkene.

Kriseledelsen i Bærum er lørdag i møte for blant annet å vurdere tiltak rundt vinmonopol og kjøpesentre. Det er allerede lange køer utenfor polene i kommunen.

– Kjøpesentrene i Oslo stenges ned med de utfordringene det gir for mobilitet og innbyggere som krysser grensene. Men Høie har vært knalltydelig på at innbyggere i Oslo og Follo ikke må bevege seg ut av kommunene for å nyttiggjøre seg av tilbud andre steder, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) til Budstikka.

Les også: Vurderer helt nytt vaksinegrep

Oppfordring

Både lokalavisa og Aftenposten skriver også at det allerede har oppstått lange køer utenfor vinmonopolene i kommunen.

– Vinmonopolet oppfordrer alle til å følge dette budskapet og at de følger myndighetenes smitteverntiltak lojalt, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til VG.

Krog forteller videre at kommunen vil anbefale å være på nivå fire, som langt på vei er de tiltakene Bærum har i dag.