Inflasjonen har bitt seg fast i Sverige, og tirsdag melder Sveriges Riksbank at de setter opp renten fra 0,75 til 1,75 prosent.

Det betyr et rentehopp på hele én prosentpoeng, vesentlig større enn de fleste hadde forventet.

Dermed er styringsrenten i Norge og Sverige lik.

Les også:

- Må strammes inn

- Inflasjonen er for høy. Den uthuler husholdningenes kjøpekraft og gjør det vanskeligere for både bedrifter og husholdninger å planlegge sin økonomi. Pengepolitikken må strammes inn for å føre inflasjonen tilbake til målet, slår banken fast i en pressemelding.

Inflasjonen i Sverige var i august på 9 prosent sammenlignet med året før, det største siden 1991.

- Prognosen for styringsrenten er at det kommer til å fortsette å øke det kommende halvåret, påpeker de.

Ventes store nyheter fremover

Rentehoppet kommer i forkant av at Norges Bank også har meldt at det kommer et nytt rentehopp i september. Forventningene er at Norge Bank vil øke renten ytterligere 0,5 prosentpoeng på sitt møte på torsdag.

Den amerikanske sentralbanken er onsdag ventet å sette opp renten med ytterligere 0,75 prosent i et forsøk på å stoppe inflasjonen.

Les også: Endelig gode nyheter for din økonomi: Rentene skal ned og lønnen vil øke

Stor usikkerhet

Sentralbanken i Sverige er klar på at utsiktene fremover er svært vanskelig å spå.

- Inflasjonsutviklingen fremover er fortsatt vanskelig å bedømme og Riksbanken kommer til å tilpasse pengepolitikken på den måten som trenges for å sikre at inflasjonen føres tilbake til målet, skriver banken.

Inflasjonen er for tiden i stor grad drevet at høye energipriser, ikke økt etterspørsel. Det er en viss usikkerhet rundt hvordan dette skal håndteres siden inflasjonen drives av forhold utenfor et lands kontroll.

Les også: Nobelprisvinner advarer mot renteøkninger

Tall fra SSB viser allerede at økonomien i Fastlands-Norge er på tilbaketog, selv om inflasjonen stiger.

– Varekonsumet i Norge falt i juli, uten en tilsvarende vekst i tjenestekonsumet, eller konsumet i utlandet. Det kan bety at den høye prisstigningen og renteøkningene den siste tiden har begynt å dempe husholdningenes etterspørsel, sa SSBs seksjonssjef for nasjonalregnskapet Pål Sletten tidligere denne måneden.

Les også: SSB: Høye strømpriser gjør at nordmenn kutter forbruket av andre ting