Gå til sidens hovedinnhold

Gigantisk valutasmell for Trond Mohn_ - Jeg har tapt på euro

Milliardæren og velgjøreren Trond Mohn tapte 2,5 milliarder på valutaspekulasjon i fjor.

Mohns investeringsselskap Meteva har inngåtte såkalte valutaterminkontrakter. En terminforretning er en bindende avtale mellom banken og kunden om kjøp eller salg av et valutabeløp på et fremtidig tidspunkt.

Dette er i utgangspunktet aktuelt for kunder som ønsker å kurssikre sine fremtidige inntekter og utgifter i valuta.

I 2018 gikk det ordentlig galt. Valutaterminkontraktene påførte Mohns investeringsselskap et urealiserte tap på kontraktene på hele 1,69 milliarder kroner. Det resultatførte tapet er på 796 millioner korner, slik at det samlede tapet var på om lag 2,5 milliarder kroner.

Ren spekulasjon

- Det er ren spekulasjon. Jeg har tapt på euro. Jeg tror eurokursen er bokført til rundt 9,90 i regnskapene, men du kan se på kursen nå, en del av tapet er reversert, sier en like blid Mohn til Nettavisen Økonomi.

Kronen noteres tirsdag til 9,69 mot euro, slik at det har vært en viss kronestyrking i første halvår. Mohn har derfor gamblet på at kronen skulle styrke seg mot euro.

- Jeg tar det ikke så tungt, jeg har fortsatt råd til å gå på kafé, sier Mohn, som er «jævla stolt» over at han delte ut 460 millioner kroner i gaver i 2018. Universitetet i Nord-Norge, Haukeland Universitetssykehus og nye Fana Arena er noen av dem som har nydt godt av milliardærens velvilje.

Og Meteva har mye midler å ta av, 3,25 milliarder kroner i bankinnskudd var ved årsskiftet stillet som sikkerhet for terminkontraktene.

Les også: Nå vil Trond Mohn ta opp kampen mot treningskjeden SATS.

Røde tall

I resultatregnskapet er det ført finanskostnader på 849 millioner kroner, hovedsakelig knyttet til valutasmellen. Det ga et underskudd før skatt i fjor på 314 millioner kroner, mot et overskudd i 2017 på 491 millioner.

Nettavisen Økonomi skrev i juli i fjor at Mohns andre investeringsselskap Wimoh i 2017 tapte 448 millioner kroner på valutahandel. Til Nettavisen understreke Mohn for ett år siden at tapet kun er på papiret foreløpig.

- Nå er det sånn at regnskapsreglene ikke skiller mellom urealisert og realisert tap, så dette tar jeg veldig avslappet. Så langt i år har vi redusert tapene fra i fjor kraftig og vi har god inntjening, sa Mohn.

Men det var i fjor ikke første gangen at Mohn går på en smell på valutamarkedet. I 2015 tapte Mohn 528 millioner kroner på valuta, mens han satt igjen med en gevinst på 0,9 millioner kroner i 2016.

Les også: John Fredriksen og Trond Mohn på liste over Storbritannias rikeste.

Totale valutatap: 3,5 milliarder

Mohn hadde dermed tapt 975 millioner kroner på valutaspekulasjon på tre år. Med valutatapene i fjor utgjør de realiserte og urealiserte valutatapene 3,5 milliarder kroner.

Mohn sa i juli i fjor at tapet delvis kan forklares ved at kronen tradisjonelt svekker seg mot andre valutaer i ukene inn mot nyttår.

- Norske kroner som svekket seg noe voldsomt rundt juletider, slik har det vært de fleste årene. Når regnskapet skal gjøres opp 31. desember, så bærer det preg av det, sier Mohn.

Sikring...?

Ved valutaterminer kan kunden sikre valutakursen på sine fremtidige inntekter og utgifter i valuta. Gjennom terminforretninger kan kunden dermed redusere sin valutarisiko, men Trond Mohn har altså gamblet på disse kontraktene, som ikke kan trekkes tilbake.
Bladet Kapital vurderte i fjor Trond Mohn til å være Norges 16. rikeste person, med en anslått formue på 11 milliarder kroner.

Kommentarer til denne saken